Így készítsd el a tápszert biztonságosan!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján

A tápszerporok a közhiedelemmel ellentétben sajnos nem sterilek. Ezért különösen ügyelned kell arra, hogy az elkészítés és tárolás során a lehető legalacsonyabbra csökkentsd kisbabád számára a megbetegedés kockázatát.

A tápszerporokban kétféle, alkalmanként súlyos betegséget előidéző baktérium fordulhat elő, az enterobacter sakazakii, és a salmonella enterica. Ezek a gyártási eljárás során, a jelenlegi technológia használata mellett nem megszüntethető okok miatt kerülnek a tápszerbe. A fogyasztásra kész, úgynevezett likvid tápszer kiküszöbölné ezt a problémát, ám ezek a termékek nálunk még nem kaphatók.

Az e. sakazakii-t a vizsgált tápszerpor minták 3-14 százaléka tartalmazza igen kicsi csíraszámban, a salmonellával való szennyezettség jóval ritkább. A porban nem képesek szaporodni ezek a baktériumok, de akár egy évig is túlélnek. Az elkészített tápszerben pedig, amennyiben hőfoka meghaladja az 5 Celsius fokot, gyors szaporodásnak indulnak.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.