Így segít a bababarát kórház

Első gyermekünket várva kevesen vagyunk tudatában, milyen nagy jelentősége van a szoptatás megalapozásában a kórház választásnak. Legtöbben a ránk váró nagy ismeretlent csak a szülésig tudjuk elképzelni. Pedig az utána következő órák, napok is éppolyan fontosak!

Nem mindegy, mi történik a szülés után!

Bár Magyarország már 1992-ben csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF által életre hívott Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, mely a szülészeti intézmények szemléletének és gyakorlatának átformálására törekszik, még ma is kivételesnek számít hazánkban az a tizenhét kórház, mely jelenleg jogosult viselni ezt a minőségbiztosítást garantáló címet.

Mitől „bababarát”?

A kifejezés valójában szoptatást támogató szülészeti ellátást jelent. – tisztázza a kérdést dr. Kun Judit, orvos, szoptatási tanácsadó IBCLC, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) tagja.
– 2009 óta a „bababarát kórház” minősítést az SZTNB ítéli oda azoknak a kórházaknak, amelyek teljesítik a feltételeket, köztük a „Tíz lépés” követelményeit. Azok az intézmények, amelyek az ellenőrzést követően elnyerik ezt a címet, három havonta részletes jelentést készítenek működésükről. Évente konzultálnak egy külső felmérőbiztossal, három évente pedig újabb ellenőrzésen kell megfelelniük ahhoz, hogy címüket megtarthassák. A „Tíz lépés” elfogadása szemléletváltást, és jelentős erőfeszítéseket igényel a kórházi dolgozók részéről. Ha nincs külső motiváció és támogatás, könnyű visszacsúszni a berögzült, de idejét múlt régi rutinokba.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.