Indonézia: A hasmenés halálos áldozatokat követel a csecsemőtápszert fogyasztó kisgyermekek körében

JAKARTA, 2008. április 9. (IRIN) – A csecsemők súlyos hasmenéstől szenvednek és néhány esetben meg is halnak attól a csecsemőtápszertől, amit katasztrófahelyzetekben kapnak, állítja egy nemzetközi segélyszervezetekből és kormányhivatalokból álló egyesülés, amely a szoptatás támogatására szólít fel.

„Az anyatejhelyettesítő termékek – amiket gyakran kéretlen adományként kapnak – nem megfelelő használata rendkívüli helyzetekben, veszélyezteti a csecsemők és kisgyermekek életét” közli egy márciusi, Baliban megtartott találkozón megfogalmazott állásfoglalás.

Az egyesülés, amely tömöríti az UNICEF, a Mentsük meg a gyermekeket, az Egészségügyi Világszervezet, a Világélelmezési program és egyéb szervezetek valamint Afganisztán, Banglades, Kambodzsa, Indonézia, Thaiföld és Sri Lanka egészségügyi szakembereit, sürgeti az Egyesült Nemzetek valamennyi képviseletét, segélyszervezetét és kormányát, tegyenek lépéseket annak biztosítására, hogy az anyák ne kapjanak automatikusan csecsemőtápszert katasztrófahelyzetekben és hogy bátorítsák őket a szoptatás folytatására.

„A legtöbb esetben az adományok jószándékúak. Elterjedt az a tévhit, hogy vészhelyzetekben az anyáknak elapad a tejük”– mondja Kirsty McIvor, az UNICEF indonéziai képviseletének szóvivője. “A stressz átmenetileg csökkentheti a tejtermelést, de a tej visszajön.”

A csecsemőtápszerek szétosztása katasztrófahelyzetekben még veszélyesebb, mint normális helyzetekben, mivel a túlélők számára nem áll rendelkezésre tiszta víz illetve nincs lehetőségük a víz felforralására. Szennyezett víz felhasználása a tápszer elkészítéséhez fatális hasmenésekhez vezethet, ami a vezető halálok az ötéven aluli gyermekek között.

Egészségügyi kockázatok

Az UNICEF, az ENSZ Népesség Alapja (UNFPA) és az indonéziai Gadja Mada Egyetem által közösen készített felmérés a 2006-os yogyakarta-i földrengés után azt találta, hogy a kétéven aluli gyermekek körében hatszorosára emelkedett a hasmenéses megbetegedések száma, mivel növekvő számban kaptak csecsemőtápszert a rendkívüli helyzetben.

Az egyesülés másik aggálya, hogy ha az édesanyák a vészhelyzet során egyszer csecsemőtápszert kaptak, a későbbiekben folytatják annak használatát. A yogyakarta-i földrengés által érintett területen a kisgyermekes háztartások mintegy 70%-a kapott csecsemőtápszert, és a felmérés eredményei azt mutatták, hogy használatuk kétszeresére emelkedett összehasonlítva a földrengés által nem sújtott területekkel.

A Közép-Jáva tartományban a legfrissebb adatok szerint az 5 hónapos gyermekek kevesebb mint 5%-át szoptatja kizárólagosan az édesanyja, és a tendencia csökkenő. Ez jóval alacsonyabb, mint az országosan jellemző 14%.

A tápszer elárasztja Aceh tartományt

“Aceht, a 2004-es Indiai óceáni cunami által leginkább érintett tartományt a katasztrófa utáni hetekben elöntötte a csecsemőtápszer” – mondja Robin Lim, helyi szülésznő.

“A segélyszervezetek munkatársai gyakran számoltak be alultáplált, nem gyarapodó vagy haldokló csecsemőkről, mert szennyezett vizet használtak a tápszer elkészítéséhez. Ráadásul – mondja – a tápszert általában használati utasítás nélkül adták az anyáknak, nem volt rajta feltüntetve a helyes tápszer-víz arány, az, hogy a vizet fel kell forralni és az sem, hogy a cumisüvegeket sterilezni kell.”

A szoptatás a legjobb

Hivatalosan az Indonéziai Egészségügyi Minisztérium az UNICEF-fel és az Egészségügyi Világszervezettel egyetértésben a szoptatást javasolja, de az indonéziai csecsemőknek csak 14%-a szopik kizárólagosan és csak az első öt hónapban.

Az UNICEF azt mondja, hogy a probléma egyik oka a csecsemőtápszerek agresszív marketingje, amelynek során némely cég azt állítja, hogy az ő tápszerük jobb a kisbaba agyfejlődése szempontjából, mint az anyatej. Válaszul az Indonéziai Egészségügyi Minisztérium szabályozásokat készül bevezetni az anyatejhelyettesítő termékek reklámozásának megfékezésére.

A közegészségügyi főigazgató meghatározott egészségügyi hivatalokat jelölt ki, amelyek egyedül jogosultak az adományozott csecsemőtápszer kiadására azoknak, akiknek nincs más lehetőségük – árvák, olyan anyák gyermekei, akik nem tudna szoptatni a stressz vagy sérülés miatt, vagy olyan gyermekek, akiket tápszerrel tápláltak a katasztrófa előtt.

Az Egészségügyi Minisztérium azt is közölte, hogy az UNICEF segítségével olyan szoptatási tanácsadókat szándékoznak képezni, akiket a katasztrófa sújtotta területeken fognak alkalmazni.

Forrás