Kalóriák, vas, a csontjaink és az anyatej

Szemezgetés a szakirodalom alapján a szoptató anya táplálkozásának néhány összetevőjéről

Bár nagyon sok ilyet hallani, valójában a szoptató anya táplálkozásával kapcsolatban nincsenek szigorú szabályok, nemcsak egyféleképpen lehet táplálkozni. (Jó példa erre, hogy az újdonsült édesanyák számára a hagyományok szerint nem fogyasztható vagy éppen javasolt ételek országonként, kultúránként annyira eltérőek!) (2)

Általában igaz az, hogy nehezebb időt találnunk anyaként a vásárlásra és evésre, mint eldönteni, mit is együnk. Jó ötlet lehet olyat enni, amihez akár le sem kell ülni, és elég hozzá az egyik kezünk, vagy egyetlen evőkanál, illetve ha sokszor eszünk keveset (2).

A kisbabás időszakot úgyis megközelíthetjük, hogy míg a mi dolgunk anyaként a gyermekünk táplálása, addig a barátok, rokonok, látogatók feladata a mi táplálásunk (4). Lehet ugyan, hogy erről ők még nem tudnak…

Akár a rokonok tájékoztatására is alkalmasak a következő irányelvek egy friss édesanya étkezésével kapcsolatban (4). Együnk egészségeset (teljes kiőrlésű gabonát, háztáji hús, vagy legalábbis iparilag nem túlfeldolgozottat, friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget, kis mennyiségű tejtermékkel), magas kalóriatartalmút (mogyoróvajasat, olívaolajasat, teljes tejből készült sajtokat, joghurtot, esetleg annak a szülinapi tortának a maradékát), egy kézzel ehetőt (szendvicset, mártogatható kis falatokat, teljes kiőrlésű ropogtatnivalókat, előre felszeletelt mindenfélét), tartósat (lefagyaszthatót, újramelegíthetőt, hűtőben sokáig eltarthatót).

Folytatás a La Leche Liga honlapján.