Kanadai állásfoglalás a domperidonnak szoptató anyák esetében történő alkalmazásával kapcsolatban

Kanada, 2012 május – 22 egészségügyi szakember – orvosok, laktációs szaktanácsadók, ápolók, kutatók, epidemiologusok – , akik a szoptató anyák támogatásával kapcsolatosan speciális képzettséggel is rendelkeznek, közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a domperidonnak szoptató anyáknál történő alkalmazásával kapcsolatban.

A közös fellépés oka az, hogy márciusban a Health Canada (amelynek feladata, hogy segítse a kanadaiakat egészségük megőrzésében és javításában) a Teva gyógyszercéggel közösen kiadott egy figyelmeztetést, miszerint a domperidon alkalmazása súlyos ritmuszavarokhoz és hirtelen szívhalálhoz vezethet.

A domepridont Kanadában és az egész világon széles körben alkalmazzák a tejmennyiség növelésére olyan esetekben, amikor a szoptatási gyakorlat javításán túl szükség van gyógyszeres támogatásra is a jobb eredmény elérése érdekében (pl. koraszülő, tejmirigyelégtelenségben szenvedő vagy örökbefogadó anyák esetén). A figyelmeztetés aggodalmat keltett az orvosokban, gyógyszerészekben és páciensekben egyaránt.

A domperidon hatásaival foglalkozó elérhető, illetve a figyelmeztetésben hivatkozott kutatási eredményeket átnézve a szakemberek indokolatlannak tartják a félelemkeltést, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyógyszer nyújtotta lehetőségek mellőzésével a szoptatási arányok csökkenni fognak a rászoruló csoportokban.

Amint azt az állásfoglalást összeállító szakemberek megfogalmazzák, a közleménnyel az a céljuk, hogy

  1. Kritikusan elemezzék a tanulmányokat, amikre a figyelmeztetés hivatkozik;
  2. Ösztönözzék magas színvonalú kutatási eredmények megszületését annak érdekében, hogy jobban megértsük, mennyire biztonságos és hatékony a domperidon alkalmazása a szoptatás támogatása céljából.
  3. Meghatározzák, mi az ellátási standard a domperidonnak mint galaktogógumnak az alkalmazásával kapcsolatosan.

A nyilatkozat szerzői remélik, hogy annak elolvasása után a figyelmeztetés megfogalmazói felülvizsgálják álláspontjukat, különösen a szoptató anyák vonatkozásában.

Az állásfoglalás teljes szövege innen letölthető.

Forrás