Katasztrófahelyzetekben a szoptatás életeket menthet

A Katrina hurrikán okozta katsztrófa kapcsán – érintett szülők, rokonok, barátok és a sajtó fokozott érdeklődésére válaszul – a La Leche League International a következő sajtóközleményt adta ki:

2005. szeptember 1. – Schamburg (IL) – Katasztrófahelyzetekben, mint amilyen a Katrina hurrikán nyomán is kialakult, a szoptatás életeket menthet.

A szoptatás megvédi a csecsemőket a fertőzött víztől, védelmet nyújt a légúti fertőzések és a hasmenés ellen, vagyis olyan betegségek ellen, amelyek a szerencsétlenség áldozataira nézve végzetesek lehetnek.

A szoptatás alapjai szükséghelyzetben gyakorlatilag ugyanazok, mint normális körülmények között. A szoptatás folytatása minden alkalommal, amikor a baba éhesnek látszik, fenntartja az édesanya tejtermelését, és vigasztalást nyújt a csecsemőnek. A szoptatás közben felszabaduló hormonok csökkentik a stresszt és a feszültséget, nyugtatólag hatnak mind a babára, mind a mamára.

Ha az édesanya nemrégiben szült

Ha még öt nap sem telt el a szülés óta, az édesanya akkor is gyorsan megalapozhatja a bőséges tejtermelést, amennyiben azonnal mellre teszi a babát, és két-három óránként vagy még gyakrabban megszoptatja. Az anyatej 87%-a víz, ezért az édesanya jól teszi, ha mindig oltja a szomját, sőt egy kicsit a szomjúságán túl is iszik. Túl sok folyadék fogyasztása nem ajánlott, mivel az csak kellemetlenséget okoz az anyának, és nem fokozza a tejtermelést.

A tejtermelés újraindítása (relaktáció)

Ha az édesanya nem mostanában szült, de a babája hathónaposnál fiatalabb, újraindíthatja a tejtermelést, amennyiben kétóránként mellreteszi a babát vagy fej. Kezdetben lehetséges, hogy csak néhány csepp teje lesz. A tejmennyiség nagyjából 30 grammal növekszik 24 óránként. Ilyen módon az édesanya naponta 30 grammal csökkentheti a tápszer vagy nőitej mennyiségét. Minél fiatalabb a csecsemő, annál hamarabb állítható vissza a teljes szoptatás.

A LLLI létrehozott egy weboldalt is, ahol az érdeklődők összegyűjtve megtalálhatják a legfontosabb információkat a katasztrófahelyzetben való szoptatással kapcsolatban.

A nemzetközi szervezet különböző információs anyagokkal igyekszik a LLL vezetőket is felkészíteni a nem mindennapi helyzetben való segítségnyújtásra.