Két hónap szoptatás felére csökkenti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) veszélyét

Egy új kutatás alapján meghatározható a csecsemők védelméhez szükséges minimális szoptatási időtartam.

Összegzés: Egy új nemzetközi tanulmány eredménye szerint a legalább két hónapig tartó szoptatás közel felére csökkenti a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát.

A tanulmány megállapította, hogy a nem kizárólagosan szoptatott csecsemők is védelmet élveznek a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) ellen. Ez nagyon jó hír azoknak az anyukáknak, akik nem tudják megvalósítani a kizárólagos szoptatást.

“Ennek az eredménynek óriási jelentősége van! Tanulmányunk szerint a legalább két hónapig szoptatott csecsemőknél jelentősen csökken a bölcsőhalál miatti elhalálozás kockázata” – mondta a Kawai Tanabe, a Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának kutatója. “A szoptatásnak rengeteg előnye van, és közülük ez kiemelkedő jelentőségű.”

A bölcsőhalál megelőzése

Már korábbi tanulmányokban leírták, hogy a szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát – az 1 hónapos és egy éves kor közötti csecsemő elhalálozás vezető okát – de ez az első vizsgálat, mely meghatározza a védelem biztosításához szükséges szoptatási időtartamot. A kutatók – az eredményekben esetleges torzítást okozó változók módosítása után azt találták, hogy a legalább két hónapig tartó szoptatás szignifikánsan csökkenti a SIDS előfordulásának kockázatát. A két hónapnál rövidebb ideig tartó szoptatás nem jár ezzel az előnnyel.

“Már két hónapon át tartó szoptatás csaknem felével csökkenti a bölcsőhalál kockázatát, és minél hosszabb ideig szoptatnak egy csecsemőt, annál nagyobb a védelem” – mondta Dr. Fern Hauck, az Virginia Egyetem Orvostudományi Karának és a Virginia Egyetem Gyermekkórházának kutatója. “A másik fontos megállapításunk, hogy bármilyen mértékű szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát – vagyis úgy tűnik, hogy mind a részleges, mind a kizárólagos szoptatás ugyanolyan előnyökkel jár.”

A szoptatásnak a bölcsőhalál kockázatára gyakorlott hatását a következőképpen vizsgálták: a kutatók nyolc nagy nemzetközi vizsgálatot elemeztek, amelyekben 2,259 SIDS esetet vizsgáltak a kontroll csoport létszáma 6,894 fő volt. A nagyszámú minta bizonyította a megállapítások általános érvényességet az országonként eltérő kultúra és szokások ellenére.

Ezekre az eredményekre hivatkozva a kutatók a világméretű “folyamatos és összehangolt erőfeszítéseket” sürgetnek a szoptatás arányának növelésére. A kutatók jelzik, hogy a 2007-ből származó adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a csecsemők negyedét soha nem szoptatták. (Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2025-re a világon a csecsemők több mint felét legalább hat hónapig szoptassák.)

“Nagyszerű hír az anyák számára, hogy a legalább két hónapon át tartó szoptatás ilyen erős védelmet nyújt a bölcsőhalál ellen” – mondta Dr. Rachel Moon, a Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának és a Virginiai Egyetem Gyermekkórházának kutatója. “Határozottan támogatjuk a szoptatás előmozdítására irányuló nemzetközi és nemzeti erőfeszítéseket”.

Továbbra sem világos, hogyan nyújt védelmet a szoptatás a SIDS ellen. A kutatók a lehetséges mechanizmusok között említik a szoptatás immunrendszerre és a csecsemő alvás-mintázatára gyakorolt hatásait.

Fordította: Dr. Veres Mónika

Forrás

Kép forrása: Pixabay