Két új „Bababarát Kórház” a családok szolgálatában

Augusztus 1-7. között tartják a világ 120 országában – így hazánkban is – a Szoptatási Világhetet. Ebből az alkalomból a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 2010. július 28-án szakmai konferenciát tartott az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A program keretében dr. Cserháti Péter Egészségügyért felelős helyettes államtitkár adta át a „Bababarát Kórház” és „Bababarát Terület” táblákat, amelyeket az érintettek három évig használhatnak.

Az anyatej a csecsemő ideális tápláléka. Nemcsak összetételében, hanem kalória tartalmában is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye, amelyek biztosítják az energia és tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék) bevitelt, továbbá a fejlődésben és a védelemben is szerepet játszanak.

A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében, ami legtöbb esetben arányos a szoptatás időtartamával.

A szoptatás fontos az anya és gyermek lelki egészsége szempontjából is: növeli az anya stressz-tűrő képességét, és az anyai agyban képződő oxytocin segíti az anya-gyerek kapcsolat elmélyülését, a kötődést.

A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. A Bababarát Kórház Kezdeményezés a nemzetközi adatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés, mely megfelelő minőségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A szoptatás kérdése a 2005-ös „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott.

A cikk folytatása az OrientPress Hírügynökség oldalán olvasható.