Kevés a tej?

Szoptatásról kezdőknek és újrakezdőknek

A leggyakoribb kérdés: mit tegyek, ha kevés a tejem? Nem egyszerű a válasz. Ha szoptatási tanácsadót kérdezel, hosszú beszélgetésre számíthatsz a legjobb megoldás érdekében.

Sokat töröm a fejemet azon, hogyan lehetne a leghatékonyabban eljuttatni az édesanyákhoz a három legfontosabb tudnivalót a szoptatásról. Épp e három dolog valóságtartalmában kételkednek a legtöbben és a leggyakrabban. Furcsán hangzik, ugye? A szoptatási tanácsadóhoz forduló anyák jelentős része attól tart, vagy valóban azzal a problémával küzd, hogy nincs elég teje. Ilyenkor részletesen kikérdezzük a legkülönfélébb körülményekről. Szinte mindenki azzal kezdi, hogy issza a szoptatós teát, eszi a homeopátiás bogyókat, még sincs elég teje, és mi mást lehetne még enni, inni, hogy legyen. Pedig az egészséges édesanyák többségénél sem teára, sem gyógyszerekre nincs szükség ahhoz, hogy elegendő tejük legyen. Csupán ezt a három fontos dolgot kellene szem előtt tartaniuk!

  1. Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei alapján termelődik. Ennek következtében az egyre ritkább szoptatás egyre kevesebb tejet eredményez, a gyakoribb, hatékonyabb szoptatás viszont többet.
  2. Az igény szerinti szoptatás biztosítja a csecsemő megfelelő gyarapodását és testi-lelki jóllétét. Tehát sem számban, sem időtartamban nem jó, ha korlátozzuk a szopásokat.
  3. Az első hat hónapban a számára tökéletes összetételű anyatejen kívül nincs szüksége más enni- és innivalóra a csecsemőnek. (Teára sem, vízre sem, szélhajtó- és böfögtetőszerekre sem.)

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.