Ki kapja a D-vitamin kiegészítést szoptatás esetén – az édesanya vagy a csecsemő?

Hollis BWet al: Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics. 2015 Oct;136(4):625-34. cikk magyar nyelvű összefoglalója.

Az anyatej átlagos D-vitamin szintje (5-80 NE/l) nem fedezi a babák számára elegendő D-vitamin mennyiséget, ezért az általánosan elterjedt javaslat, hogy a csecsemők kapjanak napi 400 NE D-vitamint. Jellemzően a babák D-vitamin pótlása nem valósul meg (compliance az USA-ban: 2-19%), ezért arra irányul a kutatás, hogy megvizsgálja: az anya megnövelt D-vitamin fogyasztása növeli-e az anyatejen át a baba D-vitamin szintjét. A D-vitamin átjut az anyatejbe az anya véréből, korábbi tanulmány már kimutatta, hogy minden 1000 NE D-vitamin, amit az anya fogyaszt, 80 NE/l D-vitamin növekedést jelent az anyatejben.

A cikk célja: Összehasonlítani, hogy melyik hatékonyabb:

  • ha a szoptató anya és a baba egyaránt 400 NE D-vitamint kap
  • ha a szoptató anya 6400 NE D-vitamint szed, a baba nem kap vitamint

Módszer: Kizárólag szoptató anyákat választottak ki 4-6 héttel szülés után. A vizsgálat előtti D-vitamin fogyasztásuk átlagosan 200 NE/nap volt. Három csoportba osztották őket, a csoportban vegyesen voltak különböző etnikumú anyák és babák (389 fő):

  1. 400 NE D-vitamint kap az anya és a baba is
  2. Anya 2400 NE D-vitamint kap, baba placebót
  3. Anya 6400 NE D-vitamint kap, baba placebót

Anyák szérum D-vitamin, 25-OH-kalciferol, kalcium, foszfor szintjét, vizelet kalcium/kreatinin arányát havonta ellenőrzik. Babáknál havonta néznek vizeletet és a 0. 4. és 7. hónapban végeznek mérést vérből. Kiinduláskor az anyák átlagos 25-OH-kalciferol szintje 85 nmol/l, D-vitamin szintje 8 nmol/l. Babák 25-OH-kalciferol szintje 35 nmol/l. (az alsó határérték 25-OH-kalciferolra: 50 nmol/l)

Eredmény: 2. csoportot leállították, mert nagyon alacsony volt a babák D-vitamin szintje az első ellenőrzéskor. A vizsgálatot 216 anya-baba páros kezdte el, a negyedik hónapban 148 fő maradt, a hetedik hónap végére 95 fő maradt, akik kizárólag szoptattak.
Az első csoportban lévő anyák 25-OH-kalciferol szintje csökkent (-10.5 nmol/l) a vizsgálat során, míg a harmadik csoportban ez a szint +51.3 nmol/l volt a hetedik hónap végére.
Az 1. és 3. csoportban a babák 25-OH-kalciferol szintje növekedett a vizsgálat során, nem volt szignifikáns eltérés a két csoport között. 1. hó: 40 nmol/l 4. hó: 110 nmol/l 7.hó: 109 nmol/l

Konklúzió: Ahhoz, hogy az anya és a kizárólagosan szoptatott babája is elegendő D-vitaminhoz jusson, a legbiztonságosabb mód, ha az anya 6400 NE D-vitamint fogyaszt naponta. A D-vitamin napi szintű adagolása elkerülhetetlen, mert az anyatejbe a rövid (12-24 óra) felezési idejű D-vitamin jut be, a hosszú felezési idejű (3-4 hét) 25-OH-kalciferol csak minimális mértékben.
A vizsgálat során nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást vagy bármilyen tünetet, ami összefüggésbe hozható a D-vitamin túladagolással.

Készítette: Toma Ildikó