Ki segít, ha gond van a szoptatással?

Első gyermeküket szülő kismamák hazatérve a kórházból, többnyire saját édesanyjukhoz fordulnak, ha szoptatni szeretnék az újszülöttet és ez valami miatt nem sikerül, vagy a tejelválasztás nem olyan mértékű, mint azt szeretnék. Ha a nagymama valami miatt nem szoptatott annak idején, gond van. Ma már ilyen esetekben a kismama „laktációs szaktanácsadóhoz” fordulhat.

Rózsa Ibolya IBCLC nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadó vizsgával rendelkezik. Őt kérdeztük errõl az újnak mondható szakmáról és annak rejtelmeiről…

Mit jelent pontosan a szó: „laktációs szaktanácsadó”, ill. az IBCLC nemzetközi vizsga?

A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan nagy tudású szoptatási tanácsadó, aki letette a legmagasabb szintű nemzetközi vizsgát és megszerezte az IBCLC vizsgabizottság oklevelét. A laktációs szaktanácsadó olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri és segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Képes a koraszülött vagy beteg csecsemõk szoptatásában is segíteni. Naprakész ismeretei vannak a legfrissebb kutatási eredményekről, a tudományt az anyák tapasztalataival ötvözi.

A laktációs szaktanácsadó részt vesz az egészségügyi dolgozók képzésében, tanfolyamokat tart várandós családoknak, baba-mama csoportot vezet. Dolgozhat kórházban, klinikán, magánrendelõben, de akár házhoz is megy. Munkája kiegészíti a családokkal kapcsolatban álló más egészségügyi dolgozók munkáját, gyakran hívják konzultációra, de akár a bíróságra is beidézhetik, ha válóper esetén kérdésessé válik a szoptatott csecsemő elhelyezése.

A folytatás itt olvasható.