Kinek mit AD a szoptatás

A legcsodálatosabb dolog új életet a világra hozni. A második legcsodálatosabb dolog ezért a kis életért megtenni mindent, hogy egészséges, boldog felnőtt lehessen majd belőle.

A La Leche Ligát 1956-ban néhány amerikai édesanya alapította, akik elszántan szoptatni szerették volna csecsemőiket, és készek voltak tapasztalataikat megosztani másokkal. A LLL azóta nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, és elismert szaktekintély szoptatással kapcsolatos kérdésekben. Magyarországi szervezete, a Le Leche Liga Magyarország, elnökét, Martinovichné Debulay Biancát kérdeztük a szoptatásról…

Volt egy idõszak, amikor a szoptatás, – ha szabad így fogalmazni – nem volt trendi. A nõk attól féltek, mellük eldeformálódik, különben is a tápszerek minden, a baba számára szükséges anyagot tartalmaznak. Mi a helyzet ma, 2004-ben a közvélekedéssel?

Két dologra szeretnék kitérni, ami azt hiszem megmagyarázza a mai helyzetet. A szoptatás a legősibb táplálási forma. Az emberiség már réges-régen kihalt volna, ha az édesanyák évezredek óta nem a saját tejükkel táplálták volna a kisbabáikat. Tehát ez biztosan nem divat. Sajnos sok orvost, egészségügyi dolgozót és édesanyát elbizonytalanítanak a tápszereket népszerűsítő hirdetések, termékminták, az ismeretterjesztőnek álcázott reklámfüzetekben közölt téves információk az anyatejes táplálásról. A szoptatás az a gondoskodási mód, amely a csecsemő szükségleteit a legtermészetesebben és leghatékonyabban elégíti ki.

A folytatás itt olvasható.