Kire hallgassunk? – szoptatási zűrzavar a kórházakban

Kevés a bababarát kórház, nincsenek minden intézményben érvényes, egységes szoptatási irányelvek.

Nem csoda, hogy sokan összezavarodva térnek haza babájukkal a kórházból, hiszen még egy osztályon belül is változhat a csecsemős nővérek hozzáállása. Jó, ha tisztában vagyunk a jogainkkal és a lehetőségeinkkel.

“A kórházban, ahol szültem, éjszakára be kellett adni a kisbabát a csecsemősökhöz. Hiába kértem, hogy hozzák be nekem, ha felébred, mert van tejem, szeretném megszoptatni, csak reggel adták oda újra, mondván, nem caplatnak végig a folyosón egy síró gyerekkel” – meséli Zsanett, négy gyermek anyukája. Pedig ilyesminek ma nem szabadna megtörténnie.

“Az egészségügyi törvény szerint anya és csecsemője folyamatos együttlétét biztosítani kell a kórházakban, és ezt egyetlen intézmény házirendje sem írhatja felül” – tudtuk meg a szoptatási tanácsadótól, Rózsa Ibolyától. “Ha az anya pihenni szeretne, persze kérheti, hogy vigyázzanak a babájára, de alapvetően egymás mellett a helyük. Káros gyakorlatnak tartom, ha arra hivatkozva, hogy az intézményben nincs rooming-in rendszer, elviszik a csecsemőt. Hiszen éppen fordítva kellene lennie: a kórházi rutint kellene az anya-baba szimbiózishoz igazítani.”

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.