Nagyközönségre irányuló marketingtevékenység

Tilos a kérdéses termékek reklámozásának és más fajta népszerűsítésének (pl.: mintaosztás, nyereményjáték, marketing akció, kiskereskedelmi promóció, stb.) minden formája.

A marketing-szakemberek hivatalos minőségükben nem kereshetnek semmiféle közvetett vagy közvetlen kapcsolatot a terhes, csecsemős vagy kisgyerekes anyákkal.

A tápszer- és/vagy bébiételgyártó vagy –forgalmazó cégek e területen a Kódex ajánlásait szinte teljesen figyelmen kívül hagyják Magyarországon.

A Kódexsértő ajándékozásban leginkább élenjáró cégek: Hipp, Milupa, Nestlé.

Felmérésünkben 13 gyártó/forgalmazó cég 16 márkájának 66 marketing anyagát találtuk kódexsértőnek.

A kezdő tápszerek nem jelennek meg a nagyközönségnek szánt anyagok között, de ennek oka nem a tápszergyártó és/vagy –forgalmazó cégek etikai vagy morális megfontolásai, hanem inkább egy EüM rendelet. Ugyanakkor 2 termék kikerülhette a törvényi szabályozást: az ún. babavizek (Humana Babywasser, Óbudai Gyémánt).

A követő tápszerek nagyközönségnek szóló promóciója több marketing eszközt is felhasznál.

A kiegészítő élelmiszerek (tejpépek, bébiételek, elválasztó tápszerek) területén tapasztalható a legtöbb, legzajosabb marketing tevékenység.

POS

Tilos bármilyen POS aktivitás.

A tápszer- és csecsemőétel-piacon alkalmazott POS tevékenységre nem jellemző a vállalati üzletkötők vagy hostessek közvetlen kapcsolatfelvétele a vásárlókkal.

Azonban az alábbi területeken komoly aktivitást mutatnak a cégek:

 • Rövid távú árengedmények adása sok helyen, eltolt időpontokban
 • Figyelemfelkeltő display-ek használata, különleges kihelyezés, polcreklám
 • Egybekötött akciók

Ezen terület legaktívabb Kódexsértői: Numil Kft., Nestlé, Medico Uno, Hipp.

Az egészségügyi ellátó rendszer

Az egészségügyi ellátó rendszer létesítményei nem használhatóak csecsemőtápszer vagy egyéb, a Kódex tárgykörébe tartozó termék népszerűsítésére.

Az egészségügyi ellátó rendszer létesítményeiben tilos a POS tevékenység.

A gyermekorvosi rendelőben működő „gerilla-hadviselés” eredményeképpen, egy-egy rendelőben, egy időben szinte az összes piaci szereplő azonos, vagy hasonló marketing eszköze
megtalálható egymás mellett.

A budapesti kórházak többségükben csak speciális tápszert rendelnek és adnak, próbálják az édesanyát a szoptatásra ösztönözni. A vizsgált kórházak egyharmada (mind vidéki) vásárolt kezdő tápszert, a többség azonban csak speciális tápszert használ, ha szükséges (pl. beteg, koraszülött, stb. baba esetén).

Azonban a kórházban az édesanyák döntő többsége (majdnem 100%) kézhez kap egy csomagot (ún. Felicitas vagy Baby service csomag), amiben babaápolási termékek, termékismertető füzetek és sok kódexsértő termék is helyet kap, pl. cumi, tápszer- és teaminták. Az édesanyától
mindössze a nevét és címét kérik, majd hónapokon át „bombázzák” különböző cégek termékmintákkal és reklámokkal.

Egészségügyi dolgozók

A gyártók és a forgalmazók csak szigorúan tudományos és tényszerű tájékoztatást adhatnak az egészségügyi dolgozóknak.

A beszerzett képek, dokumentumok tanúsága és a felmérésbe bevont orvosok elmondása szerint az alábbi területeken nyilvánul meg a legaktívabban a tápszer-és bébiétel-gyártók és –forgalmazók rájuk irányuló tevékenysége:

 • Konferenciák szervezése vagy azok támogatása.
 • Orvosi társaságok, egyesületek támogatása.
 • Szóróanyagok elhelyezése az orvosi rendelőkben.
Kezdő tápszerek címkéi

Tartalmazniuk kell a szükséges információt a termék megfelelő használatáról, de ne vehetik el a kedvet a szoptatástól, sőt ki kell jelenteniük, hogy a szoptatás a magasabb rendű táplálási mód.

A Kódex pontosan meghatározza a címkéken használható fotók, ábrák körét, illetve az ildomos szóhasználatot.

Négy tápszergyártó vagy -forgalmazó cég (Nestlé, Nutrícia, Numil kft., Medico Uno Rt.) 25 termékének csomagolását vizsgáltuk át.

 • Nem találtunk tehát olyan gyártót vagy forgalmazót, aki ne sértette volna meg a Kódex előírásait egy vagy több terméke címkéjével.
 • Egyetlen kezdő tápszer sem magyar gyártmány, mind import készítmény.
 • Összesen 4 olyan kezdő tápszert találtunk (Milumil 1, Mildibé 1, Nutrilon Premium, Humana 1), amely nem gyógy-tápszer, tehát nincsen egészségügyi indikációja.
 • 18 tápszercímke sértette súlyosan meg a Kódex előírásait, mert az anyatejhez hasonlónak, azzal egyenértékűnek állította be a terméket, valamint azt sugallta, hogy a tápszer segítségével
  optimálisan lehet táplálni az ilyen korú csecsemőt.
Követő tápszerek címkéi (tehát 4-6 hónapos kortól adható tejalapú készítmények). Felmérésünkben 13 tápszer- és/vagy bébiételgyártó és/vagy –forgalmazó cég 221 termékének címkéjét vizsgáltuk meg. Sajnálatos módon ez esetben is nagyfokú ignoranciával találkozhattunk.

A felmérés módszertana

A felmérés eredményei kizárólag monitorjellegűek, nem tükrözik a valós piaci részesedéseket, nem reprezentatívak, csak a helyzet bemutatására, érzékeltetésére szolgálnak. Az eredményeket összefoglaló jelentés célja, bemutatni a főbb piaci szereplőket, nagyságrendeket, arányokat, dimenziókat, mozgástereket, gondolati és/vagy kommunikációs struktúrákat.

Minden általunk említett és/vagy rögzített kódexsértés gondosan dokumentált, teljes körűen bizonyítható.