Koraszülöttek anyatejes táplálását segítő honlap indult a napokban

A Kaliforniai Egyetem San Diegoi Egészségügyi Központja a napokban új honlapot indított útjára, aminek célja, hogy értékes ismereteket adjon át a családok és az egészségügyben dolgozók számára arról, hogyan lehet humán tejjel tápláni a koraszülött és kis súylú csecsemőket. A honlap létrejöttét a March of Dimes Alapítvány 10 000 dolláros adománya segítette.

„Honlapunk egyik célja, hogy segítse a többi kórházat abban, hogy adaptálja a mi anyatejes táplálási modellünket a saját újszülött intenzív osztályán” – nyilatkozta Dr. Jae Kim a Koraszülöttek Táplálását Támogató Program (SPIN) orvosigazgatója. „A program bevezetése óta az anyatejes táplálás 15%-kal nőtt. Örülnénk, ha más intézményekben is hasonló növekedés tanúi lehetnénk.” – tette hozzá.

A koraszülöttek egyik legrettegettebb, életveszélyes betegsége a nekrotizáló enterokolitisz (NEC). A program bevezetése előtt ennek előfordulása a San Diegoi Egészségügyi Központban 5,8% volt. Tavaly a koraszülöttek kevesebb mint 1%-ánál fordult elő.

A honlapon az egészségügyi dolgozóknak és szülőknek szóló rengeteg információn túl a mindennapi gyakorlatban használható eszközök (pl. táblázatok, űrlapok, táplálási tervek, a szülők kezébe adható ismeretterjesztő írások, a háziorvosnak szóló mintalevelek stb.)* találhatók.

*angol nyelven

Az új honlap a http://health.ucsd.edu/women/spin/ oldalon található.