Közömbösíti a szoptatás előnyös hatását a gyerekkori rendszeres gyorsétterembe járás

gyorséttermi ételek Edmonton, Alberta – A Clinical and Experimental Allergy (Klinikai és Kísérleti Allergia) című nemzetközi folyóiratban megjelent, kanadai gyerekeken végzett vizsgálat szerint összefüggés van a gyorséttermi fogyasztás és az asztma között.

A kutatás szerint míg a szoptatás csökkenti a gyermekkori asztma kialakulásának esélyét, a rendszeres gyorsétterembe járás semmissé teszi ezt az előnyt.

A tanulmány az Albertai Egyetem professzora, dr. Anita Kozyrskyj vezetésével készült. Eszerint a heti egy-kettőnél gyakoribb gyorséttermi étkezés semlegesítette a szoptatásnak azt az előnyös hatását, amely véd a légzőszervi megbetegedések ellen.

Számos felfedezés vezette a kutatókat arra a megállapításra, miszerint kapcsolat van a gyorséttermi ételek és az asztma, a szoptatás és az asztma, illetve e három között együttesen is.

A vizsgálatban részt vevő gyermekek több mint fele evett gyorsétteremben legalább kétszer egy héten. A kutatócsoport 725 manitobai (tartomány Kanada déli középső részében) gyermeket figyelt meg, közülük 250-en voltak asztmások (34%), és 475-en nem.

A kutatók szerint a gyorsételek elterjedtsége magyarázatot adhat arra, hogy miért emelkedik az asztmások száma – annak ellenére, hogy egyre több anya szoptat. Azt nem vizsgálták, hogy a gyorsételek hogyan vezetnek asztma kialakulásához. Feltételezésük szerint a magas zsír- és sótartalom (amely a légutak görcsös összehúzódását és asztmás ziháló lélegzést is fokozza) lehet a bűnös. A kutatást a Kanadai Egészségkutató Intézet finanszírozta.

Fordította: M. Krebsz Aletta

Forrás