La Leche Liga Magyarország Egyesület

Szoptatni egy csecsemőt – mi lehetne természetesebb?
Csak ringatod azt a drága újszülöttet a karodban, és felkínálod neki a melledet. Ez elég könnyűnek hangzik. Egy csecsemőt szoptatni egyszerû és természetes – ha tudod, hogyan kell csinálni, és mit várj.

Mi heten, akik a La Leche Ligát alapítottuk, első szoptatási próbálkozásaink közben hamar rájöttünk, hogy egy baba szoptatásához szükség van némi ismeretre, bátorításra és néhány anyai praktikára. Milyen gyakran kell szoptatni? Milyen hosszú ideig egy-egy oldalon? Honnan tudhatom, hogy a baba eleget kap-e enni? Milyen egyéb táplálékokra van szüksége? És mi van, ha ismét éhesnek tûnik mindössze egy órával az utolsó etetés után?

1956-ban, amikor mi heten találkoztunk, és megalakítottuk a La Leche Ligát, az ilyen kérdésekre adott válaszok éppúgy hiányoztak, mint maga az anyatej. Addigra azonban már mindösszesen huszonnégy gyermeket szoptattunk, és jól tudtuk, mi segített és mi nem, mi volt hasznos és mi nem. Felfedeztük, hogy a szoptatás sikere azon múlik, rendelkezünk-e a helyes információkkal és van-e egy másik szoptató anya, akihez tanácsért és biztatásért fordulhatunk.

(Részlet a La Leche Liga International által kiadott “A szoptatás művészete” c. könyv előszavából)

forrás: az LLL Magyarország oldala