Lactation Management Self-Study Modules Level I (Fourth Edition)

Ezt a tananyagot arra fejlesztettük ki, hogy megkönnyítsük a laktáció menedzsmenttel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás integrációját az orvosi, egészségügyi és táplálkozástudományi képzésekbe. Ez egy kompetencia alapú eszköz, amely iránymutatást ad a tantervek értékeléséhez, a tartalmi javaslatokhoz és forrásokhoz a szakmai felelősség három szintjén. Az I. szint olyan alapvető ismereteket nyújt, amelyekre minden egészségügyi dolgozónak szüksége van ahhoz, hogy támogatni tudja az egészséges anyákat és érett, egészséges csecsemőiket.
A II. szint több klinikai részletet tartalmaz a komplexebb helyzetek megértéséhez, és azokat célozza, akik valamilyen perinatális szakterületen tevékenykednek (gyermekgyógyászat, szülészet, családorvoslás, neonatológia stb.). A III. szint azoknak készült, akik a szoptatás-tudományra specializálódtak.

I. szint

Minden egészségügyi szakembernek – fügetlenül attól, hogy kifejezetten szoptató anyákat és csecsemőket lát-e el – el kell sajátítania az I. szintű elméleti és gyakorlati ismereteket az alapképzésük során. Mielőtt dolgozni kezdenének a szakmájukban, érteniük kell a szoptatás jelentőségének és támogatásának tudományos alapjait, az egészséges anya-csecsemő párosok laktációval kapcsolatos klinikai menedzsmentjének élettanát és alapjait, valamint a szoptatással kapcsolatos társadalmi hatásokat is. Olyan egészségügyi ellátást kell nyújtaniuk, ami támogatja a szoptatás megkezdését és fenntartását, és nem gördít akadályokat az útjába. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a szoptatás menedzsment alapelveivel, ugyanakkor nem szükségszerű, hogy szakértői legyenek a témának.

Ezek a modulok különösen a szoptatás részére összpontosítanak az optimális csecsemő-és kisgyermektáplálásnak. A szoptatás fontosságának tudományos bizonyítékait, az élettan és az alapvető menedzsment stratégiák áttekintését és a gyakori problémák megoldását tartalmazza. Az alapvető ismeretek önálló egységét nyújtja, amit a legkülönbözőbb körülmények között lévő intézmények, hallgatók és más egészségügyi szakemberek is használni tudnak. Feldolgozhatóak más tananyagokhoz csatolva vagy önálló kurzusként. Használhatják azok is, akik már praktizálnak, de alapképzésükben nem szerepeltek ezek az ismeretek, vagy csak szeretnék átismételni az alapokat.

Az anyag további segédletként elő- és utóteszteket is tartalmaz. A felhasználókat bátorítjuk arra, hogy oldják meg az előtesztet a modulok átnézése előtt, és vessék össze a pontszámukat az utóteszt eredményeivel. A negyedik kiadáshoz mellékletet is csatoltunk, amely számos hasznos dokumentumot tartalmaz.

Ha a szoptatás visszanyeri a helyzetét a biológiailag normális reprodukciós folyamatban, az alapvető hatással lesz az egyes családok és a közösségek egészségi állapotára az egész világon. Ennek a célnak az eléréséhez nélkülözhetetlenek a megfelelő tudással rendelkező egészségügyi szakemberek, akiknek a tudást az alapképzésben kell megszerezniük. Annak érdekében, hogy ez a „forradalom” mielőbb végbemehessen az alapképzésben, a Wellstart International ingyenesen hozzáférhetővé tete ezt a tananyagot a weboldalán.

Csak annyit kérünk, hogy a felhasználók vegyék komolyan ezt a lehetőséget: olvassák el figyelmesen az anyagot és vállaljanak felelősséget azért, hogy az elmagyarázott és ajánlott, evidenciákon alapuló ellátást nyújtják pácienseiknek.

A teljes tananyag a Wellstart International oldaláról letölthető.