Lobbi a szoptatás támogatásáért

A szoptató édesanyáknak nyújtott több segítségért kampányoltak többen a Westminister előtt.
Az Egészségügyi Minisztérium előtti demonstrációt követően került sor az 5500 ember által aláírt petíció átadására a Downing Street-en.

A kampányolók egy olyan nemzeti szoptatási stratégiát követelnek, amelyet egy nemzeti csecsemőtáplálási koordinátor felügyel.
Ezen kívül szeretnének egy olyan törvényt is, amely biztosítja a nők számára azt a jogot, hogy Angliában nyilvános helyen szoptathassanak. Ilyen törvény már létezik Skóciában.
A kampányolók állítása szerint az anyáknak nyújtott megfelelőbb tanácsadás évente több millió fontot tudna spórolni az egészségügynek.
Egy felmérés szerint azoknak az anyáknak, akik a baba 6 hetes korában abbahagyják a szoptatást, 90%-a szeretett volna tovább szoptatni.
A legtöbben közülük azért hagyták abba a szoptatást, mert fájdalmas volt számukra, illetve a nem elegendő tejmennyiség miatt aggódtak. Mindkét problémán minden valószínűséggel segíteni lehetne helyes információkkal és az anyának nyújtott támogatással.

A legjobb megoldás

Széles körben elfogadott tény, hogy az anyatej biztosítja a lehető legjobb táplálékot egy pici gyermek számára.
A WHO ajánlása szerint az lenne az ideális, ha a nők legalább az első két életévében szoptatnák gyermeküket.
A kampányt a következő szervezetek támogatják: National Childbirth Trust (Nemzeti Születésvédelmi Alap), Royal College of Midwives (Királyi Bábaképző Intézet), Community Practitioners and Health Visitors Association
A támogatók meg vannak győződve róla, hogy a szoptatással foglalkozó átfogó nemzeti stratégia segítene növelni a szoptatás arányát.
Ez Skóciában már bebizonyosodott, ahol már létezik szoptatási koordinátor, aki a helyi kórházakban segíti a megfelelő szokás kialakítását.
Rosie Dodds az NTC részéről azt nyilatkozta: „Több támogatásra van szükségük a szoptató édesanyáknak ahhoz, hogy bízzanak magukban és merjenek szoptatni olyan hosszan, ahogyan ők szeretnének, és ott, ahol ők szeretnének.”
A kampányt Emma Thompson színésznő is támogatja, aki szerint az egyszerű és könnyen megvalósítható intézkedéseknek óriási hatásuk lehet.
„Olyan sok édesanya kap ellentmondó információkat. Ideje, hogy mindenki elfogadja, hogy nem csak hogy a szoptatás a legtökéletesebb kezdés az anya és a baba számára is, hanem a szoptatás mindig és mindenhol megengedett kell, hogy legyen.”

A szoptatás számtalan előnye közül néhány

  • A szoptatott babák ötször kevésbé esélyesek arra, hogy gastroenteritis miatt kórházba kerüljenek, mint a tápszeres babák.
  • A szoptatott babák az életük első 7 évében fele akkora valószínűséggel kerülnek felsőlégúti megbetegedésekkel kórházba, mint tápszerrel táplált társaik.
  • Az anyatej véd a cukorbetegség és az elhízás ellen.

A kormány válasza

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kormány el van kötelezve, hogy a szoptatást mint a csecsemőtáplálás legjobb módját, támogassa.
A cél az, hogy a szoptatási arány évi 2 százalékkal növekedjen, különös figyelemmel azokra a nőkre, akik valamilyen szempontból hátrányos helyzetben vannak.
„A 2005-ös Nemzeti Csecsemőtáplálási Felmérésen keresztül gyűjtünk adatokat arra nézve, hogy a nőknek milyen tapasztalataik vannak a nyilvános szoptatással kapcsolatban. A törvénybeiktatás szükségességét ezen bizonyítékok és a skót tapasztalatok fényében újra felül fogjuk vizsgálni.”

Forrás