Ma van a laktációs szaktanácsadók napja!

2007. március 7-én, szerdán a nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadók (IBCLC-k) világszerte megünneplik az IBCLC Napot. Az idei év témája: “Laktációs szaktanácsadók: egyedülálló gondoskodás a szoptató anyák és csecsemőik részére”

“A laktációs szaktanácsadók valóban abban a helyzetben vannak, ahol egyedülálló gondoskodást tudnak biztosítani a szoptató anyáknak és csecsemőiknek” – mondja Becky Mannel a Laktációs Szaktanácsadók Nemzetközi Szövetségének (ILCA) elnöke. Jelenleg 16000 laktációs szaktanácsadó tevékenykedik 69 országban szerte a világon (Magyarországon 23 IBCLC dolgozik.)

“A laktációs szaktanácsadók az adott édesanya egyedi szükségleteinek megfelelő segítség megadásával kiegészítik az egészségügyi csapat többi tagjának a munkáját.” – folytatja Mannel. “Néhány esetben ez egyszerűen azt jelenti, hogy megerősítik az anyát: minden rendben van a szoptatással. Más esetekben azt jelentheti, hogy segíteni kell egy koraszülött vagy beteg kisbaba szoptatásában, a tejmennyiség növelésében vagy túljutni egy szoptatási nehézségen, esetleg gyakorlati ötleteket adni arra, hogyan lehet folytatni a szoptatást akkor, ha az édesanya újra munkába áll.”

A latciós szaktanácsadók (IBCLC) képzett egészségügyi szakemberek, akiknek megfelelő képzési feltételeknek kell eleget tenniük és szigorú vizsgát kell tenniük. Rendelkeznek azokkal a speciális gyakorlati ismeretekkel és tudással, amelyeknek birtokában hathatós segítséget tudnak nyújtani a szoptató anyáknak és gyermekeiknek. Ezek a magasan képzett szakemberek mind a szülés előtti, mind a szülés utáni gondozásban részt vesznek, és helyes információk átadásával segítik a családokat abban, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni.

“Arra biztatok minden új szülőt, hogy keresse ezt az öt betűt, IBCLC, a szoptatási tanácsadó névjegyén. Ez az “arany zsinórmértéket” képviselő képesítés azt jelenti, hogy annak, aki ezt megszerezte megvan a szakértelme és a tapasztalata is ahhoz, hogy hatékonyan segítsen a szoptatási problémák megoldásában.”

Sok országban a laktációs szaktanácsadók megtalálhatóak a kórházakban, orvosi rendelőkben, magánpraxisban és kormányzati szervezetekben is.
A Laktációs Szaktanácsadók Nemzetközi Szövetsége (ILCA) a jelenlegi és leendő laktációs szaktanácsadók hivatásos egyesülete. Az ILCA célja, hogy világszerte elterjessze a szoptatási szaktanácsadói hivatást. Az ILCA számos információforrást és továbbképzési lehetőséget biztosít tagjai számára azzal a céllal, hogy a laktációs szaktanácsadók minden időben naprakész ismeretekkel tudják segíteni a szoptató családokat.

A Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportja, amely a magyar IBCLC-k képviseletét látja el, a “Szoptatásért” Magyar Egyesület keretein belül működik.

Forrás