Mastitis – Causes and Management

A mastitis a mell gyulladásos állapota, amelyhez fertőzés társulhat. Általában a laktációval összefüggésben lép fel, ezért laktációs vagy puerperális mastitisnek is nevezik. Esetenként fatális lehet, amennyiben nem megfelelően kezelik. A mastitis súlyos szövődménye a melltályog, amely lokalizált gennygyülem a mell állományán belül. Ezek az állapotok számottevő nehézséget jelentenek, és jelentős költséggel járnak. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a mastitis megnöveli a HIV szoptatás útján való átvitelének kockázatát.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a mell nem elég hatékony kiürítése, ami a nem megfelelő szoptatási technika eredménye, fontos hajlamosító tényező, mégis, a mastitis még mindig a mell-fertőzés szinonímája az egészségügyi szakemberek fejében. Ezek a szakemberek gyakran képtelenek a mastitisben szenvedő nőknek olyan segítséget nyújtani, ami lehetővé teszi a szoptatás folytatását, és javasolják szükségtelenül a szoptatás abbahagyását.

Ennek az áttekintésnek az a célja, hogy egybegyűjtse a laktációs mastitisről és az azzal összefüggő állapotokról ill. ezek okairól szóló elérhető irodalmat, és gyakorlati vezérfonalat adjon a kezeléshez, beleértve a szoptatás fenntartását.
World Health Organization 2000

A teljes dokumentum a WHO oldalán megtalálható.