MEGHÍVÓ TOVÁBBKÉPZÉSRE

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület és a Mosolyogj Bátran! Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt

“Hipoton állapotú, archasadékos és Pierre Robin szindrómás, szopási nehézséggel küzdő gyermekek táplálása”

című, egészségügyi dolgozóknak szóló két napos továbbképzésére.

Hazánkban évente kb. 120–150 archasadékos (ajak- és/vagy szájpadahasadékos) gyermek születik. Magyarországon sem az egyetemi, sem az egészségügyi szakdolgozói oktatásban nem kapnak szerepet az archasadékkal és azon belül is Pierre-Robin szindrómával született gyermek táplálásával kapcsolatos ismeretek. A szoptatásról a legtöbb helyen indokolatlanul beszélik le az anyákat, és sajnos legtöbbször még a fejéssel kapcsolatos tudnivalók átadása is elmarad. A szülők úgy kerülnek haza a kórházból nehezen táplálható gyermekükkel, hogy nem kapnak szakszerű útmutatást a gyermek speciális nehézségeivel kapcsolatban. A megfelelő ismeretek hiánya sokszor tragikus kezelési mintákat és sorsokat eredményez: A gyermekek esetleges aspirációja miatti tracheotómiára, intenzív terápiás ápolásra, hónapokig tartó kórházi kezelésre lehet szükség. Megfelelő információkkal és ismeretekkel mindez megelőzhető volna.

A résztvevők a megszerzett ismeretek segítségével képesek lesznek egy hasadékos csecsemő táplálhatóságának felmérésére, a legjobb táplálási módszer megtalálására. Támogatni tudják az anyát és a családot a módszer elsajátításában és kivitelezésében. Az elsajátított speciális masszázs segít a hipotóniával sújtott csecsemők szájizomzatának helyreállításában és erősítésében, és ezen keresztül a táplálásban. Támpontokat kapnak ahhoz, hogyan működhetnek együtt a bemutatott külföldi példákhoz hasonlóan más szakterületek képviselőivel a gyerekek optimális ellátása érdekében.

Előadók:

Christa Herzog-Isler, IBCLC
Christa Herzog-Isler húsz éve tette le a laktációs szaktanácsadó vizsgát. Szakterülete a hasadékos, nehezen táplálható gyermekek szoptatásának, táplálásának támogatása. Hat éven keresztül önkéntes­ként minden évben hónapokat töltött Indiában hasadékos csecsemők és gyermekek táplálási tanácsadó­jaként. A Luzerni Hasadékcentrum szoptatási szaktanácsadó munkatársaként más szakterületek kép­viselőivel együttműködve tudták megvalósítani a hasadékos gyermekek holisztikus szemléletű gondozását.

Dr. Seper László, arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos
2000 óta a münsteri egyetem arc-, állcsont- és szájsebészetén dolgozik, 2004 óta szakorvos, a Mosolyogj Bátran! Egyesület egyik alapítója. Az egyesület rendeléseként valódi, a társszakmák folyama­tos együttmüködésén alapuló interdiszciplináris gondozást hozott létre Budapesten az archasadékos gyermekeknek.

Helyszín: Hotel Tulip Inn Budapest, Üllői út 94-98.
Időpont: 2007. szeptember 28 – 29.
Részvételi díj: 13 000 Ft Az egyesületek tagjainak kedvezményt biztosítunk!
Jelentkezési határidő: 2007. szeptember 15.
Befizetési határidő: 2007. szeptember 20.

A továbbképzésen legfeljebb 60 fő vehet részt. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük be.

Jelentkezni a kitöltött és aláírt jelentkezési lap beküldésével lehet.

Levélben: 2022 Tahi, Viola u. 74.
Fax: (26) 886 – 282
Bankszámlaszám: 11702036-20627267, OTP Bank II. kerülti fiók

Részletes program

Jelentkezési lap