Megjelent az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia új állásfoglalása a szoptatásról és az anyatejről

“A szoptatás a csecsemők táplálásának természetes módja, az anyatej pedig a megfelelő tápláléka. A szoptatásnak az egészségre és az idegrendszeri fejlődésre gyakorolt, dokumentált rövid-és hosszútávú jótékony hatásait ismerve, a csecsemőtáplálást nem egyszerűen életmódbeli választásként, hanem közegészségügyi kérdésként kell kezelnünk.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) megerősíti azt az ajánlását, hogy a csecsemőket körülbelül 6 hónapos korukig kizárólag szoptassák, majd pedig a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett a szoptatás folytatódjék egyéves korig vagy tovább, ameddig mind az anya, mind a csecsemő kívánatosnak tartják. A szoptatásnak csak ritkán van egészségügyi ellenjavallata. A csecsemő fejlődését az Egészségügyi Világszervezet által kidolgozott növekedési görbék alapján kell ellenőrizni annak érdekében, hogy elkerüljük a csecsemők elégtelenül gyarapodóként történő téves megbélyegzését. A kizárólagos szoptatás megalapozását és fenntartását bátorító és támogató kórházi gyakorlatnak a WHO/UNICEF – az AAP által is helyesnek tartott – „A sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés” c. irányelvein kell alapulnia.
A gyermekgyógyászoknak kritikus szerepük van a praxisukban és a közösségükben mint a szoptatás szószólóinak, ezért megfelelő tudással kell rendelkezniük a nem-szoptatás egészségi kockázatairól, a szoptatásnak a társadalom számára nyújtott gazdasági előnyeiről, valamint a szoptató anya-csecsemő páros segítéséhez és támogatásához szükséges gyakorlati ismeretekről. „A munkahelyek szerepe a szoptatás támogatásában” c. program részletezi, hogyan tudják az anyák fenntartani a tejtermelést a munkahelyükön, és hogy a szoptatás miféle jótékony hatással van azokra a munkáltatókra, akik lehetővé teszik ezt a gyakorlatot.”
– írják az összefoglalóban.

A teljes állásfoglalás a Pediatrics oldaláról letölthető.