Mi az a cumizavar?

Ezen a néven szokás emlegetni a nyugtató, más néven játszó cumival és az etetőcumival összefüggésbe hozható szoptatási problémák összességét. Lássuk, miben is nyilvánul ez meg, hiszen a kapcsolat nem mindig egészen nyilvánvaló, és mivel hatása nem feltétlenül azonnal, hanem néha hosszabb idő elteltével, esetleg más jelenséghez, például fogzáshoz kapcsolódva jelentkezik, felismerése nem mindig egyszerű.

Mit takar ez a kifejezés?

Lényege, hogy a korábban jól szopó (kizárólagos szoptatás mellett is jól gyarapodó) csecsemő egyre inkább elutasítóvá válik a szoptatás során. Ez például a következő jellemző viselkedésekben nyilvánulhat meg:

– A baba teljesen vagy részlegesen elutasítja a mellet, mert elkezdi előnyben részesíteni a cumisüveges etetést, illetve nem hajlandó annyi időt mellen tölteni, amennyi a tej újratermelődéséhez szükséges volna.
– Romlik a szopási technika, kisebesedik a mellbimbó, mert a csecsemő elkezdi hasonlóan szívni, mint a cumisüveg szopókáját, ahelyett, hogy a “zsemlébe harapós” technikát alkalmazná, vagyis ásításszerűen nagyra nyitná a száját. Továbbá előfordul, hogy nyelvét felpúpozza, és kifelé löki a bimbót, ahelyett, hogy nyelvével körülölelné a bimbót, és így tartaná.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.