Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?

Nézd más szemmel, hogy könnyebben menjen!

Annyi bizonyíték gyűlt össze az igény szerinti szoptatás mellett, hogy nehéz kétségbe vonni létjogosultságát. Az is kiderült, hogy az “időre szoptatás” sokszor nem működik, sőt, káros következményei is vannak. Miért nehéz mégis igény szerint szoptatni?

Gwen Dewar biológiai antropológus szerint azért, mert az igény szerinti szoptatást valódi kulturális környezetéből kiragadva valóban sok terhet ró a mai, nyugati nőkre. A kutató szerint a legjobb, ha áttekintjük, a vadászó-gyűjtögető társadalmakban milyen közegben folyik a szoptatás, és tanulunk tőlük.

Nem csak táplálék

Az új gyerekgyógyászati ajánlások az igény szerinti szoptatást javasolják, de túlzott hangsúlyt tesznek az anyatej tápláló funkciójára. Pedig maga a szoptatás rengeteg más területen is támogatja a baba egészséges testi-lelki fejlődését. Fájdalomcsillapító hatású, fokozza az anya és a baba közti kötődést, csökkenti a stresszt, és fokozza az oxitocin termelését, ami a társas viselkedés, a szeretet hormonja.

Milyen gyakran szopik egy átlagos baba?

A csecsemők sokfélék. Az, hogy milyen gyakran kéreszkednek mellre egyéni, de eközben kulturális kérdés is. A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakban óránként átlagosan kétszer szoptatnak az anyák, míg a nyugati kultúrában élő, igény szerint táplált babák nagyjából kétóránként szopnak. A nyugati babák csak az első hetekben esznek nagyon gyakran, később már bizonyos sajátos napirendet alakítanak ki, anélkül, hogy édesanyjuk ezt tudatosan erőltetné. Természetesen azért, mert egészen más az életmódjuk. Hogy csinálják a “nem-nyugatiak”?

A teljes cikk a babaszoba.hu oldalon olvasható.