Miért késleltessük a szilárd ételek bevezetését?

Egészségügyi és szoptatási szakemberek megegyeznek abban, hogy a legjobb, ha megvárjuk gyermekünk hat hónapos korát a szilárd ételek bevezetésének megkezdésével. A közelmúltban rengeteg kutatást végeztek ebben a témában, és a legtöbb egészségügyi szervezet frissítette ajánlásait, hogy azok megegyezzenek az érvényes kutatásokkal. Sajnos az egészségügyi dolgozók közül sokan nem naprakész információkkal szolgálnak a szülők számára, és nagyon-nagyon sok könyv sem naprakész.

A következő szervezetek ajánlják, hogy minden csecsemőt kizárólagosan szoptassanak (gabonaféle, gyümölcslé, víz és minden más adása nélkül) az első hat hónapban (nem az első 4-6 hónapban!):

  • WHO (Egészségügyi Világszervezet)
  • UNICEF
  • US Department of Health and Human Services
  • American Academy of Pediatrics
  • American Academy of Family Physicians
  • American Dietetic Association
  • Australian National Health and Medical Research Council
  • Royal Australian College of General Practitoners
  • Health Canada

A legtöbb kisbaba hat-kilenc hónapos korára jut odáig a fejlődésben, hogy készen áll a szilárd ételek fogyasztására. Egyes csecsemők számára hasznos lehet hat hónapos kornál későbbre tolni a szilárd táplálékok bevezetését; ha például a családban allergia fordul elő.

A szilárd táplálék késleltetésének okai

Bár az itt felsorolt okok némelyike feltételezi azt, hogy gyermekét szoptatja, vagy kizárólag anyatejjel táplálja, a szakemberek azt javasolják, hogy a tápszerrel táplált csecsemőknél is várjunk a szilárd ételek bevezetésével.

Folytatás a La Leche Liga honlapján.