Miért, lehet ezt másképp is?

Az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben hirdette meg a Bababarát Kórház Kezdeményezést. Európában elsőként a debreceni női klinika nyerte el a címet!

A cél a szoptatás támogatása volt és maradt azóta is. És mivel ez a történet jó esetben a szüléssel kezdődik, és a szülések zömének kórház a helyszíne, a kezdeményezés lényege az, hogy a szoptatást elkezdését és begyakorlását nehezítő, akadályozó tényezőket, az információhiányt a lehető leghatékonyabban kiküszöbölje.

A közhiedelemmel ellentétben a bababarát kórházakban sem kötelező szoptatni: a döntés joga minden anyát megillet, és ha a tápszerezést választja, a BB kórházakban ehhez is minden segítséget meg kell kapnia. Lényeges azonban, hogy milyen információk alapján döntünk, és hogy vajon valóban minden gyakorlati segítséget megkaptunk-e ahhoz, hogy szándékunk szerint sikerüljön szoptatni.

Egy BB kórháznak távol kell tartania az anyáktól azokat a hatásokat, amelyek bizonyítottan csökkentik a szoptatás esélyeit: ha az újszülöttnek pótlásra van szüksége, nem kaphatja cumisüvegből, mert ez könnyen cumizavar kialakulásához vezethet. Dolgozóinak egységes képzésben kell részesülniük a szoptatástámogatással kapcsolatosan, hogy hatékonyan tudják segíteni az anyákat, és ne okozzanak zavart egymásnak ellentmondó tanácsaikkal.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.