Mikor kezdjem a hozzátáplálást?

Mit mondanak a szakértők?

Az egészségügyi és szoptatási szakértők megegyeznek abban, hogy legjobb, ha megvárjuk a gyermek hat hónapos korát, mielőtt felajánljuk neki a szilárd ételt. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a csecsemőket hat hónapos korig kizárólag szoptassuk (ne adjunk gabonafélét, gyümölcslevet, vagy más ételt). Vannak olyan orvosok, akik azt javasolják, hogy várjunk a gyermek egyéves koráig, amenynyiben a családban allergia fordul elő.

Ebben az írásban nem akarom részletezni azokat az egészségügyi előnyöket, amelyek azzal járnak, ha késleltetjük a szilárd táplálékok bevezetését.

Vannak olyan fejlődési jelek, amelyekből láthatjuk, hogy gyermekünk megérett-e már a szilárd táplálékok bevezetésére

Az, hogy egy csecsemő alkalmas-e szilárd ételek fogyasztására vagy nem, egyrészt a csecsemő emésztőrendszerének érettségétől, másrészt a baba általános fejlettségi szintjétől függ. Bár a csecsemő emésztőrendszerét nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, a kutatások arra utalnak, hogy hat hónap ideálisnak tűnik ahhoz, hogy elkerüljük a túl korai hozzátáplálás okozta allergiákat és egyéb egészségügyi kockázatokat. Hathónapos kor fölött egyénenként változik, hogy a csecsemő pontosan milyen életkorban áll készen arra, hogy szilárd ételeket egyen – az, hogy a gyermek elérte-e már a megfelelő fejlettséget, nem határozható meg naptár segítségével. A legtöbb kisbaba valamikor hat és nyolc hónapos kora között érik meg arra, hogy anyatejen kívül más ételeket is fogyasszon.

A cikk teljes szövege a La Leche Liga honlapján olvasható.