Nagy – Britanniában az anyák idegenkednek a szoptatástól

Egy felmérés szerint a Nagy-Britanniában élő anyák téves elképzelések miatt vonakodnak a szoptatástól annak ellenére, hogy jótékony hatásairól sok publikáció megjelent.

A felmérést végző (brit) Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában a szoptatási arány a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

Az Angliában és Wales-ben megkérdezett ezer asszony közül 29% soha nem próbálkozott a szoptatással, szemben a svédországi 2%-kal.

A nők tévesen értesültek az embereknek a nyilvános helyen való szoptatáshoz való hozzáállásáról és a szoptatásnak az egészséget érintő előnyeiről – állapítja meg a felmérés.

64%-uk tévesen úgy gondolja, hogy az emberek a nyilvános helyen való szoptatást elfogadhatatlannak tartják.

A megkérdezettek több mint egyharmada hiszi, hogy a tápszer ugyanaz vagy hasonló, mint az anyatej – írja a Nemzeti Szoptatási Hét alkalmából nyilvánosságra hozott felmérés.

Csakhogy a tápszerek nem tartalmazzák azokat a hormonokat, ellenanyagokat és enzimeket, amelyek minden egyes baba számára, személyre szabottan jelen vannak az anyatejben.

Ötből egy, 16-24 éves korú nő hiszi azt, hogy a szoptatás tönkreteszi az alakját; és ennek a csoportnak a 40%-a soha meg sem próbálkozott vele.

Ezzel szemben a szakértők azt mondják, hogy a szoptatás segíthet az asszonyoknak, hogy visszanyerjék az alakjukat, mivel a szoptató anyák 500 kcal-val többet égetnek el naponta, arról nem is beszélve, hogy a szülés után a szoptatás elősegíti a méh visszatérését eredeti méretéhez.

Miközben a nők csaknem kétharmada úgy gondolja, hogy mások elfogadhatatlannak tartják a nyilvános szoptatást, az Egészségügyi Minisztérium úgy találta, hogy az emberek 84%-a nem érzi zavarónak, ha valaki nyilvános helyen “diszkréten” szoptat.

A cikk teljes szövege itt olvasható.