Negyedik trimeszter, avagy miért utálják az újszülöttek, ha leteszik őket?

“Csak kézben alszik el, mit csinálok rosszul?!” – kérdezi sok szülő.

A születés utáni első három hónap a legnehezebb a csecsemő számára. Ilyenkor sok orvos hasfájást diagnosztizál, pedig általában arról van szó, hogy fogalmuk sincs, mi baja a babának, csak vigasztalhatatlanul sír.

Azonban van remény: ha megértjük, milyen hatalmas változáson megy keresztül az újszülött, amíg a méhből a valóságba csöppen, – egy koncepciót, amit úgy hívunk: “a Negyedik Trimeszter” – az sorsdöntő lehet az alvásmegvonással küzdő újdonsült szülőknek.

Amikor a kicsi megszületik, elképesztően felkészületlen a méhen kívüli életre. Vannak elméletek, melyek szerint az embercsecsemő nagy fejkörfogatához képest a fejlődése tekintetében koraszülött, ha viszont tovább maradna a méhben, akkor természetes úton már nem tudna megszületni. Ez jó hír az anyukáknak, de nem annyira jó a gyermekeknek, akikre ráférne még 3 hónap a pocakban. Ennek megértése és az újszülöttek magzatként való kezelése megkönnyítheti az újdonsült szülők életét.

A méhen belül a baba hihetetlenül sötétben van, folyamatosan 37 fokra melegített víz veszi körül, még sosem érte őt levegő vagy hidegebb hőmérséklet. Ráadásul minden, ami körülveszi őt, puha, ő maga pedig meztelen, sosem kellett pelenkát hordania vagy egy hideg kiságyban feküdnie. Amikor az anya várandós, folyamatos fizikai kapcsolatban van a magzattal, szülés után azonban a baba egyedül tölti a nappalok és éjszakák nagy részét. A méhben folyamatos tompa zajt hall, az édesanya szívverését és emésztőrendszerét. Később rengeteg különböző zajhoz kell hozzászoknia. A pocakban többnyire fejjel lefelé, a születésére felkészült pozícióban van, szülés után viszont az ideje nagy részét vízszintesen fekve kell töltenie. A várandósság alatt nem érez szagokat, de kibújva naponta illatok százait kell megszoknia. Végezetül: korábban soha nem érzett éhséget vagy szomjúságot, születése után azonban szinte folyamatosan meg kell küzdenie ezzel a teljesen új érzettel!

A méh és a „földi oldal” különbsége olyan hatalmas, hogy egyáltalán nem csoda, hogy az újszülöttek olyan sokat sírnak!

Az alábbi tippek segítségével viszonylag könnyen utánozhatod a méhen belüli világot, ami hihetetlenül nagy hatással van a sírásra és a baba alvására is.

Mozgás

A jóslófájások (Braxton-Hicks-kontrakciók) a terhesség vége felé ritmikusan összeszorítják a magzatot, és minden alkalommal, amikor az anya mozog, a kisbaba is rázkódik odabenn. A már megszületett babák is imádják a mozgást, mégis olyan gyakran leteszik őket egy mozdulatlan helyre. Próbálj meg táncolni, jobbra-balra ringatózni vagy menj egy kifejezetten gyors sétára vagy döcögős autózásra.

Hangzavar

A csecsemők nagyon szeretik a különböző hangokat, és nem is gondolnád, hogy melyikeket! Sokuknak sokkal megnyugtatóbb a porszívó vagy a hajszárító hangja, mint egy altatódal. A fehér zaj lejátszása segít megnyugtatni a babát és hosszabb ideig aludni.

Pozíció

Amikor az újszülöttet egy természetesebb testhelyzetben, hassal lefelé tartjuk („tigris a fán” tartás), sokszor varázslat történik és a baba szinte azonnal abbahagyja a sírást.

Evés

Ha a csecsemő éhes, semmi sem fogja őt megnyugtatni. Legjobb, ha igényeinek megfelelően kap enni, nem pedig napirend szerint. A kisbabák nem mindig kérnek sokat enni, néha csak szomjasak, vagy csak vigasztalásul komfortszopiznak. Ez a szopómozgás fontos, mert segíti a baba koponyacsontjainak rendeződését a születés után, valamint segít fenntartani a szoptató anya tejtermelését is.

Fürdetés mély vízben

Néha egy mély, meleg fürdő is meg tudja nyugtatni a síró gyermeket. A legjobb pedig, ha az anya vagy apa beül vele a kádba, hiszen a bőrkontaktus az egyik legcsodálatosabb babanyugtató, az úgynevezett boldogsághormonnak, az oxitocinnak köszönhetően, mely ilyenkor mindkét felet elárasztja.

Pólyázás

Az újszülött bepólyázása segít utánozni az anyaméhben átélt szűk helyet, de a textilt nem szabad szorosra húzni a csípőjénél, valamint a pólyát (biztonsági okokból) csak addig szabad használni, amíg a baba megtanul átfordulni. Légy óvatos, hogy a pólyázás ellenére is észrevedd az éhségjeleket és biztosítsd a megfelelő bőrkontaktust is!

Hordozás

A kisbabák kendőben vagy megfelelő hordozóban sokkal nyugodtabbak és boldogabbak. Kutatások igazolják, hogy a hordozott gyermekek kevesebbet sírnak, mint a nem hordozottak. A szülő szemszögéből pedig ez azt is jelenti, hogy marad két szabad kezük akár enni, mosdóba menni vagy ételt készíteni.

Együttalvás

Világszerte a szülők kb. 60 %-a együtt alszik a babájával, habár az Egyesült Királyságban ez az arány alacsonyabb. A sajtóban sajnos rossz színben tüntetik fel, pedig kutatások kimutatták, hogy ha a szülők betartanak néhány biztonsági előírást, akkor nem magasabb a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) esélye, mint ha az újszülött kiságyban aludna1. Az együtt alvás a picivel fantasztikus mód arra, hogy mindenki kialudja magát éjjel.

Ha átérezzük egy újszülött helyzetét, sokat segíthetünk rajta. Érdekes módon a legtöbben ösztönösen csinálják a fent ajánlott módszereket, amelyek alapvetőek a negyedik trimeszterben. Sok esetben viszont azt a tanácsot kapják a szülők, hogy „ne kényeztessék el a csecsemőt” vagy, hogy „magukkal szúrnak ki”, ha túl sokat veszik fel. Az viszont tény, hogy egy babát nem lehet elkényeztetni és túl sokat felvenni! Ha a baba elhelyezkedett a kezeidben és ez téged is boldoggá tesz, tartsd, ameddig csak szeretnéd!

Az eredeti cikk itt olvasható.

Fontos kiegészítés a pólyázáshoz!

1. Fontos megjegyezni, hogy definíció szerint a bölcsőhalál (SIDS) a hirtelen, előzmény nélküli, megmagyarázhatatlan csecsemőhalált jelenti. A fulladás nem tartozik a bölcsőhalál kategóriájába. Lényeges még, hogy a kutatási eredmények szerint abban az esetben, ha az együttalvás a biztonsági szabályok betartásával történik, a bölcsőhalál ritkábban következik be a családi ágyban, mint a kiságyban.
További információ itt és itt.

Fordította: Boros Diána és Ádám T. Judit

Kép: Vera Kratochvil http://www.publicdomainpictures.net/