Némelyik gyakran használt antidepresszáns szoptatási nehézségeket okozhat

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism c. folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint azoknál az édesanyáknál, akik egy bizonyos típusú antidepresszáns gyógyszert szednek, a szülés után késhet a tejbelövellés, ezért nekik fokozott támogatásra van szükségük ahhoz, hogy szoptatni tudják gyermeküket.

A szoptatás jótékony hatással van mind a csecsemő, mind az anya egészségére, mivel az anyatej könnyen emészthető és ellenanyagokat tartalmaz, amik megvédik a csecsemőt a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a csecsemők kizárólag szopjanak életük első hat hónapjában. Ez az új tanulmány felveti, hogy bizonyos, gyakran használt antidepresszánsok késleltethetik az emlőmirigy szekretoros aktiválódását, ami abban nyilvánul meg, hogy később indul meg a bőséges tejtermelés.

„Az emlő egy szerotonin által szabályozott mirigy, ami azt jelenti, hogy az emlőnek az a képessége, hogy a megfelelő időben tejet termeljen, szorosan összefügg a szervezet szerotonin-hormon termelésével és annak szabályozásával” – nyilatkozta Dr. Nelson Horseman, a Cincinnati Egyetem kutatója. „Az olyan gyakran használt antidepresszánsok, mint a fluoxetin, a szertralin és paroxetin az ún. szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) csoportba tartoznak, és miközben befolyásolják a hangulatot, az érzelmeket és az alvást, hatással lehetnek az emlőn belüli szerotonin-szabályozásra is, ami azt eredményezi, hogy a gyógyszert szedő anyáknak nő a kockázata a késői tejbelövellésre.”

A kutatás laboratóriumi részében emberi és állati sejtvonalakon és genetikailag módosított egereken vizsgálták az SSRI gyógyszerek laktációra gyakorolt hatását. Ezen felül egy megfigyeléses tanulmányt is elvégeztek, ahol szülés után lévő anyákon figyelték az SSRI-k hatását a tejbelövellésre. A kutatók 431 anyát vontak be a vizsgálatba, és azt találták, hogy a bőséges tejmennyiség megjelenésének középértéke 85,8 óra volt az SSRI-t szedő anyák és 69,1 óra a gyógyszert nem szedő anyák körében. A kutatók általában a 72 óra után fellépő tejbelövellést tekintik későinek.

„Az SSRI antidepresszánsok sok anya számára nagyon hasznosak, így a nehézségek megértése és elhárítása segíthet abban, hogy ezek az édesanyák is sikeresen szoptassák gyermekeiket.” – mondta Horsman. „További humán kutatásra van szükség ahhoz, hogy konkrét ajánlásokat tudjunk adni az SSRI-k szoptatás alatti alkalmazását illetően.”