Nyelvfék bemetszése a szoptatási nehézségek megoldása céljából: prospektív, követéses vizsgálat

Shaul D et al: Lingual Frenotomy for Breastfeeding Difficulties: A Prospective Follow-Up
Study. Breastfeeding Medicine. July/August 2014, 9(6): 286-289.
cikk magyar nyelvű összefoglalója.

Bevezetés: Gyakran fordul elő olyan szoptatási nehézség baba-mama páros esetében, mely a lenőtt nyelvnek (ankyloglossiának) tulajdonítható. A probléma megoldása a nyelvfék felmetszése. Ennek a beavatkozásnak a hosszú távú következményeit eddig csak egyetlen tanulmány értékelte, egy 3 hónapos után követési periódusban.

Páciensek és módszer: 2010 márciusa és októbere között 264 olyan anyát vettek fel a tanulmányba, akik gyermekei frenulotomián estek át, átlagosan 14 napos életkorukban (1-135 nap között fordult elő). Minden beavatkozást azután végeztek, hogy egy szoptatási tanácsadó kizárt minden egyéb szoptatási nehézséget okozó problémát. Az adatok tartalmazták az indikációt, a nyelv anatómiáját, és az újszülött reakcióját, amit orvos detektált. Telefonos kapcsolatot tartottak fent az édesanyákkal, akik 2 héttel, 3 hónappal és 6 hónappal a frenulotomia után válaszoltak a kérdésekre.

Eredmények: Tünetek előfordulási gyakorisága a következő volt: 83 % fájdalmas emlőbimbó, 55 % tapadási nehézség, 64 % gyakori lecsatlakozás a mellről, 7% táplálási nehézség, 7%-ban gyors elalvás.
Az átlagos vérzési idő 1 perc (0-6). A frenulotomia utáni sírási idő: < 1 perc 79 %, 1-5 perc: 20 %, > 5 perc: 1 %. Fájdalomcsillapító (acetaminophen) használat az esetek 18 %-ban volt szükséges.
A mellbimbó fájdalom eltűnése 4 nap (1-15) után jelentkezett. Nem volt szignifikáns különbség a nyelvfék típusa és az eljárás szövődménye között. Az anyák úgy jelezték, hogy a sebzésen lévő fibrin felrakódás átlagosan 9 nap (2-14 nap) alatt tűnt el.
2 héttel a frenulotomia után az édesanyák 89 %-a még szoptatott. Az anyák ¾-e javulásról számolt be, de nem várt módon 3%-a rosszabbodásról. A beavatkozás után 3 és 6 hónappal az anyák 68 és 56 %-a szoptatott. Nem találtunk predikciós tényezőt azokban az esetekben, melyekben nem következett be javulás.

Összefoglalás: Kedvező hosszú távú hatása van a frenulotomiának a szoptatásra. A nyelvfék felmetszése nem hoz mindig enyhülést a szoptatási problémákban, és ritkán rosszabbodás következhet be. Nem találtak prediktiv tényezőt a frenulotomia utáni sikeres szoptatáshoz. A szerző úgy gondolja, az eljárás kivitelezése nem megterhelő, szoptatási nehézség esetén a nyelvfék felmetszésére úgy kell tekinteni, mint egy hosszútávú sikereket hozó eszközre.

Készítette:Dr. Márkus Anita