Olyan finom, mint a csokoládé és jobb, mint a fagylalt: egy felmérés során megkérdezték a gyerekeket a szoptatásról

A totyogók szoptatását a társadalom helytelen gyakorlatnak tekinti, ezért nagyon kevés anya folytatja a szoptatást 12 hónapos koron túl. A University of Western Sydney egyik kutatója elkészítette az első ausztráliai tanulmányt olyan anyákról és babákról, akiknél a szoptatási kapcsolat a csecsemőkoron túl is megmaradt – arra keresve a választ, hogy ezek az anyák miért nem követik az idő előtti elválasztás általános gyakorlatát, és megkérdezve magukat a totyogókat, hogyan éreznek a szoptatással kapcsolatban.

Dr. Karleen Gribble 107, 21 és 45 év közötti ausztrál anyát kérdezett meg, akik összesen 114 gyermeket szoptattak legalább kétéves korig.

Dr. Gribble kikérdezte az anyákat a szoptatási történetükről, arról, hogy milyen érzés egy idősebb gyermeket szoptatni ill. hogyan hatott ez az anya-gyermek kapcsolatra. A felmérés számos olyan kérdést is tartalmazott, amelyeket az anyák a gyermekeiknek tettek fel, akik életkorukat tekintve 24 és 78 hónap közöttiek voltak.

A tanulmány – amelynek megjelenése egybeesett a Szoptatás Világhetével – nemcsak arra világít rá, hogy az anyák miért folytatják a szoptatást, hanem feltárja azt is, hogy a gyermekek – akik elmesélték, hogy milyen jó volt, hogy „odabújhattak a mamához” és élvezték az anyatej „fincsi” ízét – fontos szerepet játszanak a döntés folyamatában.

Az anyák elsöprő többsége – 92 százalékuk – szívesen és örömmel szoptatta a gyermekét, és úgy érezte, hogy az erősítette az anya-gyermek kapcsolatot.

Mindamellett a kisgyermek szoptatása nem olyasvalami, amit az anyák szükségszerűen előre elterveztek. 75 százalékuk nem akart 12 hónapnál tovább szoptatni, de ahogy nőtt az önbizalmuk és a szoptatással kapcsolatos ismereteik bővültek, valamint ahogy egyre jobban élvezték ők is és a gyermek is a szoptatási kapcsolatot, ez arra bátorította őket, hogy későbbre halasszák az elválasztást.

Az anyák 92 százaléka azt mondta, hogy korábbi gyermekükkel szerzett szoptatási tapasztalatuk hatással volt a jelenlegi gyermek szoptatására; sokukat arra motiválta, hogy ezúttal tovább folytassa a szoptatást.

Dr. Gribble elmondta, hogy annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet kétéves korig vagy azon túl javasolja,a gyermekek szoptatását és hogy ennek jótékony hatása mind az anya, mind a gyermek egészségére már régen bizonyított, még mindig sokan vannak olyanok, akik megkérdőjelezik a 12 hónapos koron túli szoptatás értékét.

„Az ezzel együttjáró társadalmi megbélyegzés azt eredményezte, hogy az idősebb gyermekek szoptatása zárt ajtók mögé rejtve történik. Az ausztrál gyermekek kevesebb mint 1 százaléka szopik a második születésnapján. Ennek eredményeképpen az idősebb totyogók szoptatása olyan terület, amelyet a tudományos kutatások során nagyrészt figyelmen kívül hagynak, és keveset tudnak róla” – állapítja meg Dr. Gribble.

Dr. Gribble szerint kutatásai feltárják, hogy a szoptatás folytatásáról hozott döntés legalább annyira a gyermek kívánsága, mint az anyáé.

„A nőknek csak 7 százaléka mondja, hogy ilyen hosszan szándékozott szoptatni. A szoptatás elkezdése és folytatása általában mint az anya döntése fogalmazódik meg, de ebből a tanulmányból nyilvánvaló, hogy ahogy a gyermek nő, ez egyre inkább a kettejük megegyezésén alapuló döntés.” – mondja Dr. Gribble.

„Ezeknek az anyáknak a hozzáállása is változott menet közben, döntően annak eredményeként, hogy láttak másokat, amint totyogókat szoptatnak, vagy bővültek az ismereteik, nőtt az önbizalmuk ill. maguk is élvezték a szoptatást. Mindezek mellett a szoptatás folytatásának legáltalánosabb oka egyszerűen az volt, hogy a gyermek maga élvezte a szopást, és nem akarta abbahagyni.”

Dr. Gribble elmondta, hogy sok anya örült annak, hogy kitartott a szoptatás mellett, mert könnyebbnek és élvezetesebbnek találta, mint ahogy először feltételezte.

„Az anyák 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a szoptatás időközben könnyebbé vált, mindössze 5 százalékuk állította, hogy a szoptatás nehezebb lett. Ezek közül a nők közül sokan küzdöttek le jelentős nehézségeket a szoptatás folytatása érdekében, pl. korai mellrehelyezési problémákat, fájdalmakat, szülés utáni depressziót, gyermekkori szexuális bántalmazást, komoly betegséget, súlyos allergiát, ikerszülést.” – mondja a kutató.

Az anyák úgy gondolják, hogy gyermekeik elsősorban azért élvezik a szoptatás folytatását, mert vigasztalást nyújt nekik, másodsorban a bensőségesség és közelség miatt, harmadsorban az éhségük csökkentése miatt és negyedszer egyszerűen azért, mert szeretik az anyatej ízét – amit a gyerekek világosan ki is fejeztek.

„Amikor a gyermekeket kérdeztük, majdnem mindegyikük elmondta, hogy azért szopik, mert szeret szopni – szereti a tejet, és a szopás boldoggá teszi vagy jó érzéssel tölti el”. – meséli Dr. Gribble

A gyerekek szavaival élve: „szeretem megölelni a mamit” vagy „ az anyatej olyan finom, mint a csokoládé” És „jobb, mint a fagyi”.

Dr. Gribble szerint az alcsony szoptatási arány komoly aggodalmat kelt az egészségügyi szakemberekben egész Ausztráliában – nemcsak azért, mert a túl korai elválasztás több betegséget jelent a csecsemőknél, hanem a hosszútávú következmények miatt is, amik mind a gyermeket, mind az anyát érintik, és amik jelkentősen növelikaz egészségügyi költségeket.

„Sokat tanulhatunk a felmérésben résztvevő anyáktól: hogyan és miért tartottak ki a szoptatás mellett. Ez segítheti a többi édesanyát, hogy felbátorodjanak, és folytassák a szoptatást a csecsemőkor végéig, sőt azon túl, és élvezzék mindazokat az előnyöket, amit a hosszútávú szoptatás biztosít mind az anyának, mind a gyermeknek.” – mondja Dr. Gribble.

Dr. Gribble szeptemberben egy nemzetközi szoptatással foglalkozó konferencián mutatja be tanulmányának eredményeit.

Eredeti cikk