Örökbefogadott kisgyermekek szoptatása

Nem sok ember tudja, hogy lehetséges szoptatni az örökbefogadott újszülötteket, még kevesebben vannak, akik ezt meg is tették. Sok gyermeket jóval újszülött kora után fogadnak örökbe. Ausztráliában, ahol én élek, nincs lehetőség újszülöttet örökbe fogadni, így hát az örökbefogadott gyermek szoptatása érdekes vállalkozás. Vajon mi az az időbeli határ, amin túl nem lehetséges a szoptatás egy örökbefogadott gyerek esetében? Egyesek szerint ez a határ 6 hónapos kornál van, mások szerint 1 éves kor körül. Mi az igaz válasz? Az örökbefogadott gyerekek szoptatásával foglalkozó kutatóként, és egy totyogó korban örökbefogadott kislány anyjaként szakmai és személyes indíttatásból is érdekel ez a kérdéskör.

Amikor a kislányom örökbefogadására készültem, beleástam magam a szakirodalomba, de nagyon keveset találtam az újszülött koruk után örökbefogadott gyermekek szoptatásáról. Tulajdonképpen az egyetlen általam megtalált olyan leírás, amely egy idősebb örökbefogadott gyermek szoptatásáról szól, Darillyn Starr “Júlia szoptatása: A legnagyobb kihívás” című cikke volt, amely a New Beginnings 1993. szeptember-októberi számában jelent meg. Ebben a cikkben Darillyn leírja hogyan kezdett a lánya 1 évesen szopni.

Miután interneten keresztül kapcsolatba kerültem Darillynnel, rengeteg kérdést tettem fel neki és kértem a támogatását, miközben saját lányom örökbefogadására készültem. Később pedig, amikor már nekem is megvolt a saját tapasztalatom egy örökbefogadott gyermek szoptatásával kapcsolatban, Darillyn és én összefogtunk, hogy egy kutatás számára összegyűjtsük azoknak az anyáknak a tapasztalatait, akik megkísérelték az újszülött koron túl örökbefogadott gyermekük szoptatását. Az ebben a cikkben található információk mindannak az összefoglalását adják, amit eddigi munkánk során találtunk.

A folytatás a La Leche Liga honlapján olvasható.