Prevencióból jeles! – Megbízhatóan, naprakészen a szoptatásról

Mélyítse el tudását egy mindennapos, ugyanakkor nagyon is speciális területen, a laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzésen, a Semmelweis Egyetemen!

Gyermekorvosként, védőnőként vagy szülésznőként naponta tapasztalhatja, hogy nem csak üres szólam, hanem tény: nincs hatékonyabb, olcsóbb, átfogóbb hatású prevenció a szoptatásnál, amely az anya, a gyermek, a család és a társadalom számára is létfontosságú biológiai és lelki szempontból egyaránt. Sikerében azonban döntő jelentőségű az a támogatás, segítség, amit az édesanya olyankor kap, amikor elakad, nehézségekbe ütközik – manapság ez sajnos nem is olyan ritka. A nehézségek olykor épp a szülőszobán, a gyermekágyas osztályon kezdődnek. A szülésznő, a kórházi védőnő vagy a neonatológus, aki ebben az érzékeny, jelentős időszakban kerül kapcsolatba az édesanyákkal, biztos pont lehet az egymásnak sokszor ellentmondó, zárporozó tanácsok sűrűjében.

A gyermekorvos és a védőnő mindennapos munkájának jelentős része kapcsolódik a csecsemő táplálásához, egészséges fejlődéséhez és gyarapodásához. Mindhárom témakör szoros kapcsolatban áll a szoptatással. De vajon rendelkezésre áll annyi információ, amennyi a tömérdek kérdés szakszerű és egyúttal empatikus megválaszolásához szükséges?
Az egészségügyi szakemberek oktatásában és továbbképzésein, hallgatóink visszajelzései és saját tapasztalataink szerint is, sajnos elhanyagolhatóan kevés információ hangzik el erről a témáról. A szakirodalom, amely roppant bőséges és naprakész, magyarul javarészt nem olvasható, és emiatt sokszor fájóan hiányoznak azok az ismeretek, amelyek az anyák hatékony, kereskedelmi érdekektől független támogatásához szükségesek.

Álljon itt csupán néhány példa a szakirányú továbbképzés bőséges kínálatából:

 • Hogyan tehetem még hatékonyabbá a szoptatásra történő felkészítést a várandósság során?
 • Hogyan támogatják az anyatej összetevői a csecsemő egészséges fejlődését, gyógyulását?
 • Hogyan befolyásolják a vajúdás, szülés alatti beavatkozások a szoptatást?
 • Mit jelent az, hogy a szoptatás a biológiai norma?
 • Mi mindentől lehet fájdalmas a szoptatás, és hogyan segíthetünk ezen?
 • Hogyan segítsük az anyát a szoptatás megkezdésében akkor, ha befelé forduló vagy lapos mellbimbója van?
 • Szophat-e a csecsemő, ha édesanyja lázas, beteg, mellgyulladása van?
 • Szükség van-e fejésre?
 • Hogyan és honnan állapítható meg egy gyógyszerről, hogy szedhető-e szoptatás alatt?
 • Mit lehet tenni a tejmennyiség növelése érdekében?
 • Hogyan támogathatjuk a kisebbségeket a szoptatásban?
 • Mi a teendő akkor, ha nem gyarapodik a várakozásoknak megfelelően a csecsemő?
 • Hogyan elégíthetjük ki a csecsemő természetes testi, lelki szükségleteit?
 • Mi indokolja a kizárólagos szoptatást, hosszú távú szoptatást?
 • Hogyan támogathatjuk leghatékonyabban az édesanyát abban az elhatározásban, hogy szoptatni szeretné gyermekét?
 • Milyen alternatívákat kínálhatunk fel azoknak az édesanyáknak, akik csak részben táplálják anyatejjel gyermeküket?

A laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzésen hallgatóink a legújabb szakirodalmi adatok alapjain álló, gyakorlatorientált oktatásban részesülnek mindazokról a témakörökről, amelyek a gyermekorvos, a védőnő, vagy a szülésznő munkája során naponta többször is felmerülnek. Hallgatóink a képzés végén nemzetközi követelmények alapján vizsgát tesznek, és öt éven keresztül jogosultak az IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) cím viselésére, amely természetesen, meghatározott feltételek mellett ötévenként megújítható. Képesek lesznek a felmerülő, szoptatással kapcsolatos nehézségek döntő többségének szakszerű megítélésére, és megoldására is működőképes, bizonyítékokon alapuló javaslatot tudnak tenni, ezáltal jelentősen emelhetik munkájuk hatékonyságát és elismertségét.

Bővebb információ a jelentkezés feltételeiről, a képzésről és a laktációs szaktanácsadó munkájáról a következő honlapokon található:
www.szoptatasert.hu
www.ibclc.hu