Régi tudás új köntösben?

Olyan rengeteg dolog változik mostanában a mellrehelyezéssel kapcsolatban, hogy nem is tudom, érdemes-e bármit is papírra vetni. Íme a kavargó vita egy szelete. Gondolja tovább mindenki kedve szerint!

Kezdjük azzal, amiben nincs ellentmondás: ez pedig nem túl bonyolult. Egy béka egyszerre akár több száz petét is rakhat ugyebár, és csupán kettő is elég ahhoz, hogy őt és párját reprodukálja. Minden egyes petének meglehetősen alacsony a túlélési esélye. Egy alomban kevesebb, mint egy tucat kiskutya van, egy nőstény kutya egész életében néhány alomnyi utódot hoz a világra, tehát muszáj, hogy a túlélési arány jobb legyen. Az ember esetében a legpergőbb ritmusban is évente legfeljebb egy utóddal lehet számolni. Ilyen körülmények között biológiai szempontból a világon semmi értelme nem lenne annak, ha a szülés körüli anyai vagy magzati károsodások gyakoriak lennének, ahogyan annak sem, hay egy újszülött élete első 1-2 hetében éhenhalna azért, mert nem tud rájönni, hogyan is szopjon. Nem, ez ennél strapabíróbb rendszer.

DE.

A kisbabák úgy vannak felépítve, hogy képesek a valószínűsíthető veszélyeknek ellenállni, és rendben fejlődni. Képesek megbirkózni a nehéz szüléssel, a hideggel, az édesanyjuktól való ideiglenes szeparációval, mérsékelt éhséggel és szomjúsággal, és a kórokozókkal. Ezek hétköznapi veszélyforrások, és rosszul lenne az egész kitalálva, ha a természet ilyen lassan és fizikailag nagy igénybevétellel állítana elő emberutódokat, közben pedig nem óvná őket megfelelően a méhből a mellig vezető úton. Amire viszont az újszülöttek nincsenek szükségszerűen felkészítve, mivel azok a természetben soha nem fordulnak elő, azok a gyógyszerek és az olyan sebészeti beavatkozások, mint a korai köldök elvágás és a császármetszés. Érdekes módon a múltban – az utóbbi éveket is beleértve – óriási erőfeszítések irányultak arra, hogy az újszülötteket megvédjék a nehéz szüléstől, a hidegtől, az anyától való legkisebb elkülönítéstől, a mérsékelt éhségtől és szomjúságtól, valamint a kórokozóktól. Mindeközben nagyon lágyszívűen álltunk a gyógyszerekhez és a sebészeti beavatkozásokhoz. Lehet ennek bármi köze a gyakori szoptatási problémákhoz? Különösen a gyógyszerek állíthatják olyan nehézségek elé az újszülötteket, amelyekre nincsenek felkészülve. Talán a gyógyszerek hatására az anyák sincsenek felkészülve.

A cikk folytatása a La Leche Liga honlapján olvasható.