Ritka széklet kizárólag szoptatott csecsemőknél

Courdent M: Infrequent stools in exclusively breastfed infants. Breastfeed Med. 2014 Nov;9(9):442-5. cikk magyar nyelvű összefoglalója

A francia kutatás azért készült, mert jelenleg nincs egy egységes álláspont abban a vonatkozásban, hogy mi tekinthető normális mennyiségű székletnek kizárólag szoptatott csecsemők esetén. Kevés adat áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakori és milyen lefolyású a ritka széklet jelenség. A definíciók is gyakran zavarosak (’constipation’, ’intestinal pseudo-obtruction’,’ infrequent bowel movement’ – ’szorulás’, ’álobstrukció a belekben’, ritka széklet’.)

A szerzők által végzett két kutatás célja az volt, hogy felmérje, mennyire gyakori a ritka széklet jelenség az egészséges, kizárólag szoptatott csecsemőknél, mely csecsemőkre jellemző elsősorban (mikor kezdődik, meddig tart, van-e valami kiváltó egészségügyi tényező a háttérben), valamint az, hogy megvizsgálja, hogyan reagálnak az anyák a jelenségre illetve az egészségügyi dolgozók milyen döntéseket hoznak ebben a helyzetben.

Az első felmérésben 198 csecsemő édesanyja vett részt. A csecsemők közül 74-nél (37%) fordult elő ritka széklet, 14 csecsemő esetén (19%) ez egy hónapos kor előtt történt. Közülük 48 anya (67%-uk) válaszolta azt, hogy ismerős volt számára a ritka széklet jelenség, és 40-en (88%) válaszolták azt, hogy nem avatkoztak be, hanem nyugodtan megvárták a következő székletet. 24 anya (33%) számára nem volt ismerős ez a jelenség. Közülük csak 5-en (21%) nem avatkoztak be, a többi 19 valamilyen segítséget kért (szoptatásban jártas szakembertől vagy egészségügyi dolgozótól).

A második felmérés egy strukturált internetes kérdőív alapján készült, melyet 85 anya töltött ki. Olyan anyák vehettek részt a felmérésben, akik csecsemője 10 napos és 8 hónapos kor között volt, születésüktől fogva kizárólag szoptak, a napi D-vitamin és heti K-vitamin kiegészítésen kívül semmi más nem kaptak, és 10 napos korukra visszanyerték a születési súlyukat. Az anyáknak egy 6 pontos skálán kellett értékelniük saját aggodalmuk mértékét és csecsemőjük diszkomfort érzetét (anyai: 1: nyugodt, 6: nagyon aggódó; csecsemő: 1: békés, 6: nagyon nyugtalan)

A résztvevő csecsemők medián életkora 16 hét volt, (10 napostól 8 hónaposig), annak az életkornak a medián értéke, amikor az első ritka széklet előfordult pedig 6 hét volt. (1-22 hét)
A két széklet között eltelt idő medián értéke 4 nap volt (1-10 nap) az első estben, illetve 6 nap a többi esetben (2-28 nap).

52 esetben (61%) nem történt semmilyen beavatkozás. 33 esetben (39%) a következőt cselekedték az édesanyák: hasi masszázs, kúp vagy beöntés, illetve gyümölcslé vagy magnéziumban gazdag ásványvíz fogyasztása, homeopátiás szerek alkalmazása.

Az anyai aggodalom medián értéke a 6 fokú skálán 2-volt, a csecsemő diszkomfort érzés medián értéke pedig 1. Összefüggés volt kimutatható az anyai aggodalom erőssége illetve a csecsemőnél tapasztalt diszkomfort mértéke között. Azon anyák esetében, akik valamilyen módon beavatkoztak a folyamatokba, az aggodalom medián értéke 3.65 volt, babájuk diszkomfort érzete pedig 2.39 volt.

A tanulmányokból egyértelműen megállapítható, hogy azok az anyák, akik ismerik a ritka széklet jelenséget, kevésbé választanak valamiféle beavatkozást, mint azok, akik nem ismerik a jelenséget.

A kutatók azt a következtetést vonják le az eredményeik alapján, hogy kizárólag szoptatott csecsemők esetén is viszonylag gyakori a ritka széklet, ezért mind a szülők, mind az egészségügyi dolgozók figyelmét fel kell hívni erre a jelenségre.

Legtöbb esetben azonban ezt az állapotot mind a csecsemők, mind az édesanyjuk jól tolerálják. Ilyenkor nincs szükség semmiféle beavatkozásra, elég a csecsemő fejlődésének a nyomon követése. Kerüljük el a felesleges beavatkozásokat abban az esetben, ha a csecsemő jól van, szépen fejlődik.

Készítette: Alexáné Topál Katalin