Segítség az anyatejes táplálásában: Végeztek az első laktációs szaktanácsadók

Világszerte ismét egyre nagyobb teret hódít a szoptatás, az anyatejes táplálás, ezzel párhuzamosan pedig csökken a mesterséges tápszerek népszerűsége – foglalja össze röviden a legújabb trendeket Dr. Török Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézetének docense, gyermekorvos, a laktációs szaktanácsadó képzés elindítója.

„Megfigyeléseink szerint sokszor apró problémák miatt felhagynak az édesanyák a szoptatással, holott egy megfelelően képzett szakember segítségével orvosolhatók lennének ezek a gondok, és folytatható lenne a kizárólagos anyatejes táplálás egészen az ajánlásokban megfogalmazott fél éves korig, kiegészítő táplálás mellett pedig azon túl is” – hangsúlyozza Dr. Török Szabolcs.

Éppen ezért van fontos szerepe a laktációs szaktanácsadó képzettségnek. Jelenleg 35 ilyen vizsgával rendelkező szakember dolgozik az országban, ők korábban még csak egy nemzetközi képzésben tudtak oklevelet szerezni. Most már azonban itthon is elérhető ez a kurzus, mégpedig egyetemi keretek között: 2010-ben elsőként és eddig egyedüliként a SE EKK Mentálhigiéné Intézet indított ilyen posztgraduális képzést, oktatási együttműködésben a Szoptatásért Magyar Egyesülettel.

A cikk teljes szövege itt olvasható.