Sok amerikai úgy hiszi, hogy a tápszer ugyanaz, mint az anyatej

Sok amerikai tévesen azt feltételezi, hogy a csecsemőtápszerek ugyanolyan jók a kisbabának, mint az anyatej – állapította meg egy amerikai tanulmány.

„Az eredmények aláhúzzák annak szükségességét, hogy a nagyközönséget tájékoztatni kell arról, hogy a csecsemők táplálásának legjobb módja a szoptatás.” – írja tanulmányában – amely az Amerikai Dietetikusok Társasága Folyóiratának januári számában jelent meg – a kutatást vezető Dr. Rowe Li, az USA Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának munkatársa.

Li elmondta, hogy az Egyesült Államokban a hat hónapos csecsemőknek csak 14%-át szoptatják kizárólagosan annak ellenére, hogy az ajánlások legalább egyéves korig tartó szoptatást javasolnak. A közegészségügyi hatóságok egyöntetűen úgy foglalnak állást, hogy a szoptatás nemcsak a kisbaba növekedését biztosítja, hanem védelmet is a gyomor-bélrendszeri és légzőszervi fertőzések ellen.

A tanulmány felveti, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó tápszerek reklámja vezethetett odáig, hogy sok édesanya azt hiszi, a csecsemőtápszerek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, mint az anyatej.

Kanadában az anyák 85%-a próbálkozik meg a szoptatással, ami határozott növekedés az 1980-as évekbeli 62%-hoz képest.

Ellenérzések a nyilvános szoptatással szemben

A tanulmányban idézett korábbi kutatások megállapították, hogy egyre több amerikai érzi magát kényelmetlenül, ha szoptató anyát lát nyilvános helyen. Míg egy 1999-ben készült felmérés azt találta, hogy a megkérdezettek 34,8%-a gondolta úgy, hogy az anyáknak nem kellene nyilvános helyen szoptatniuk, addig 2003-ban már 37%-uk értett egyet ezzel.

Egy kanadai statisztika szerint, a kanadai anyáknak csak 5%-a hagyta abba a szoptatást azért, mert úgy hitte, hogy a tápszer ugyanolyan egészséges, mint az anyatej. A kanadai anyák által megnevezett fő okok ezek voltak: nem tudtak elég tejet termelni, kimerültség, technikai nehézségek, orvosi indokok.

Forrás