bőrkontaktus szülés után

Szoptatás a hó fogságában

bőrkontaktus szülés utánRendkívüli időjárási helyzet alakult ki tegnap és ma az országban, különös tekintettel a nyugati országrészre. Az erőteljes havazás és a hófúvás következtében romlottak a látási viszonyok, hótorlaszok, jeges útszakaszok keletkeztek. Az utakon, autópályákon megbénult a közlekedés, rengeteg ember rekedt az autójában. Közülük sokan kisgyerekkel.

Katasztrófahelyzetben mutatkozik meg csak igazán, milyen jók az emberek! Sokan indultak el a közelben veszteglő autósokhoz, hogy élelmiszert, meleg teát vigyenek nekik, mások szállást adtak éjszakára. Még egy kisbaba is megszületett az egyik autóban. Neki vajon mi a legjobb a hidegben?

Nem tudjuk, mi történt pontosan, de azt elmesélhetem, mi a legjobb megoldás ilyen helyzetben. Hátha egyszer valakinek hasznára válik még!

A kisbabának megszületése után azonnali bőrkontaktusra van szüksége. Ha picit megtörölgetik, hogy ne maradjon nedves a bőre, azonnal a mamája hasára, mellkasára kerülhet, a mama ruhája alá, úgy, hogy összeérjen a csupasz bőrük, és máris alaposan be kell bugyolálni őket. Együtt. Az anya teste még akkor is melegíti az újszülöttet, ha körülöttük hideg van. A testkontaktus hatására a kisbaba kisebb stresszt él át, légzése, szívverése és vércukorszintje stabilizálódik. Az oxytocin hormon hatására más hormonok is termelődnek, melyek segítségével az anya is megnyugszik, ellazul.

Folytatás a La leche Liga oldalán