Szoptatás ajak- és szájpadhasadékkal – Fabienne és Mauro története Németországból

Szeretném leírni azt az utat, amit bejártunk: attól kezdve, hogy a születendő kisbabánknál ajakhasadékot diagnosztizáltak, egészen addig, míg kisfiunkat, Maurót megoperálták. Különleges és cseppet sem egyszerű út volt, ugyanakkor nagyon intenzív és tapasztalatokban gazdag.

A hasadék megállapítása, döntés az otthonszülés mellett

A 24. héten a második ultrahangos vizsgálatnál fedezte fel a nőgyógyászunk, hogy gyermekünknek ajakhasadéka van. Addig a várandósság teljesen problémamentesen zajlott: megcsináltattuk a szokásos vizsgálatokat a bábával és megterveztük vele az otthonszülést, mivel első gyermekünk is otthon született.

Először egy világ omlott össze bennünk. Bűntudatunk volt és egyre csak a „miérteket” kerestük. Annál is inkább, mert a nőgyógyász megrótt, amiért túl későn kezdtem szedni a folsavat. Elkezdtem információk után kutatni, mi is az az ajakhasadék, és egyáltalán mi vár ránk…

Két hét múlva újabb ultrahangos vizsgálat következett, mely során további „rendellenességek” után kutattak. Szerencsére a bábánk mindenhová elkísért bennünket, ami ebben a helyzetben nagyon nagy támogatást jelentett. A nőgyógyászunk egyáltalán nem javasolta az otthonszülést, mivel a gyermeknek megszületése után gyomorszondára van szüksége, és a gyerekklinikán kell majd elhelyezni. Ez volt a következő sokk. Egyáltalán nem így képzeltük el a szülést, mindenekelőtt az anya és gyermeke különválasztása zavart bennünket.

Az interneten figyeltem fel a német hasadék-fórumra (Spalten-forum: http://www.lkgs.net/forum.php), ahol rögtön találtam egy édesanyát, aki otthon szülte meg hasadékos gyermekét. Ez megint adott egy kis reményt. Ezzel egy időben a bábánk felvette a kapcsolatot egy szoptatási tanácsadóval, aki hasadékos gyermekek szüleinek segít a gondozásban. Ő is ösztönzött minket az otthonszülésre, és azonnal készen állt arra, hogy támogasson bennünket. Amikor a sebész, aki később a kisbabánkat operálta, azt mondta, hogy az ajakhasadékos gyermekekkel, ha semmilyen más rendellenességgel nem terheltek, ugyanúgy kell bánni, mint minden más gyermekkel, megnyugodtunk.

Folytatás a La Leche Liga honlapján