Szoptatás és gyógyszerszedés

A betegség soha nem jön jókor, de fokozott aggodalmat válthat ki, ha egy szoptató anya betegszik meg. Márpedig ez nem annyira ritka, mint gondolnánk, mivel a szoptatási időszak akár éveket is felölelhet, és ennyi idő alatt szinte lehetetlen, hogy elkerüljünk minden fertőzést.

Vannak, akik már a várandósságnak régóta ismert, krónikus betegséggel vágnak neki, hiszen egy jól karbantartott pajzsmirigy-, vagy cukorbetegség, illetve más hosszan tartó betegség nem akadálya az egészséges gyermek születésének.

Nem kell szenvedni

Akár akut, akár krónikus betegségről van szó, minden esetben felmerül a kérdés, hogy az édesanya az adott állapotban és kezelés mellett szoptathatja-e a kisbabáját. Szomorú tény, hogy az anya betegsége túl sokszor vet véget a szoptatási kapcsolatnak – a legtöbb esetben teljesen indokolatlanul. Más esetekben az édesanya inkább lemond a kezelésről a szoptatás folytatása érdekében, vagy az orvos nem hajlandó addig gyógyszert felírni, amíg az anya a szoptatást be nem fejezi. A szoptató anyának azonban éppen úgy joga van a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez, a gyógyszeres vagy műtéti kezeléshez, mint bárki másnak – és ez az esetek elsöprő többségében a szoptatás mellett is biztonságosan megoldható.

A cikk folytatása a HelloBaby oldalán olvasható.