Szoptatás mell- és mellbimbóműtét után – 1. rész

Lehetséges-e a szoptatás mell- és mellbimbóműtét után?

Igen! Az elvégzett műtét fajtájától függően a legtöbb nő képes valamennyi tejet termelni. A csecsemő számára minden csepp jótékony hatású. A tapasztalatok szerint a mellkisebbítő műtétek befolyásolják leginkább a laktációs képességet, de a mellnagyobbító, feszesítő, diagnosztikai és a mellbimbóműtétek is csökkenthetik a termelődő anyatej mennyiségét.

Úgy tapasztaltuk, sokkal több nő kényszerül feladni a szoptatást, és áttérni a kizárólagos tápszeres táplálásra azért, mert a környezetükből senki sem tud eleget a körülményeikről ahhoz, hogy tanácsot adjon nekik, vagy erőfeszítéseikben támogassa őket, mint ahányan fizikai okokból nem képesek a tejtermelésre . A mell- és mellbimbóműtét utáni szoptatás kapcsán felmerülő problémák, és az ezen átesett nők érzései sokrétűek. Általában nehezebben megy nekik a szoptatás, mint azoknak, akik ilyen műtéten nem estek át. De ha Ön eltökélt abban, hogy megadja gyermekének mindazt a jót, amit az anyatej és a szoptatás nyújthat, ma már számos lehetőség a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megkapja azt az információt és támogatást, amely szükséges ahhoz, hogy megvalósíthassa szoptatási céljait. Kérdéseivel keresse bátran a La Leche Liga szoptatási tanácsadóit vagy az IBCLC laktációs szaktanácsadókat. Az emlőműtét utáni szoptatással kapcsolatban bőséges információt talál a http://bfar.org angol nyelvű honlapon is.

Ha Önnek nincs elegendő teje, tudnia kell, hogy Önhöz hasonlóan sok édesanya szoptat sikeresen elegendő mennyiségű tej hiányában is szoptatásbarát pótlással. A tejtermelés fokozására is sok módszer létezik. Ilyen lehet – az egyéni körülményektől és igényektől függően – a fejés, mellkompresszió, mélyebb ráharapás, pszichológiai kondicionálás, valamint a tejserkentő szerek használata.
Ha pótlásra van szükség, sok anya választ szoptatás közbeni pótlásra szolgáló eszközt, pl. szoptanítot (az angol rövidítés – SNS – is elterjedt). Ez egy nyakba akasztható tartály, amelyből kis csövön keresztül jut el a tápszer vagy a lefejt tej a mellen lévő, éppen szopó csecsemő szájába. Ez az eszköz ideális módja annak, hogy megelőzzük a cumizavart, miközben maximalizáljuk a tejtermelést, viszont használata során nehézségek adódhatnak. Nem minden anya és gyermeke számára megfelelő, különösen akkor nem, ha a csecsemő nem tudja megfelelő módon a szájába venni a mellbimbót és kiszívni a tejet. Fontos, hogy megértsük, hogy ha nem elég az anyatej és pótlásra van szükségünk, emiatt pedig minden erőnkkel azon vagyunk, hogy növeljük a tejmennyiséget, az sok pluszmunkával járhat. Mindazonáltal, figyelembe véve a szoptatás óriási előnyeit, megéri a fáradságot.

Folytatás a La leche Liga oldalán