Szoptatás műtéti altatás után

Előfordul, hogy a szoptató anya műtéten esik át. Ilyenkor majdnem mindig felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságos-e kisbabája szoptatása altatás után. A közhiedelem úgy tartja, hogy az altatószerek erős hatásúak és veszélyesek, így jelenlétük az anyatejben erőteljes káros hatással lehet annak a kisbabának az egészségére, aki ezt a tejet elfogyasztja. Ennek megfelelően az anyáknak általában azt javasolják, hogy műtét után 24 órára függesszék fel a szoptatást, és ezalatt fejjék és öntsék ki a tejüket. De vajon helytálló-e ez a tanács? Biztonságos a szoptatás altatás és műtét után?

Mi határozza meg az anyatej gyógyszer tartalmát?

A zsíroldékonyság és a szoptatásonként elfogyasztott tejmennyiség határozza meg a szopó csecsemő szervezetébe jutó bármely gyógyszer teljes mennyiségét. Az anyák soha nem szoptatnak öntudatlan állapotban, miközben altatásban vannak – mindig ébren szoptatják meg a kisbabájukat. A legtöbb anesztetikum, aminek nyugtató és légzés leállást okozó hatása van, zsíroldékony nyugtatószer, altatószer és opiát. Ez azt jelenti, hogy a nagy zsírtartalmú szövetekben és folyadékterekben magasabb a koncentrációjuk, mint a vérben, aminek viszonylag alacsony a zsírtartalma. Mekkora a különböző szervek zsírtartalma?

  • Teljes vér, teljes zsírok (beleértve a sejtmembránokat stb.) = 0.37%
  • Anyatej, teljes zsírok a folyékony tejben = 4.75%
  • Emberi agy, teljes zsírok az agy nedves súlyának százalékában = 10-12%

Az altatásból felébredve az ember éber és öntudatánál van. Az agy zsírtartalma nagyobb, mint az anyatejé, tehát bármely altatószer koncentrációja alacsonyabb az anyatejben, mint az anya agyában. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk néhány gyógyszernek a vérben (pontosabban a plazmában) mért koncentrációjához viszonyított anyatej-koncentrációját.

Gyógyszer neve Anyatej/plazma arány Hivatkozás
Lidokain 0.17-0.35 Giuliani 2001
Aspirin 0.033-0.05 Findlay 1981
Paracetamol 1.0 Notarianni 1987
Naproxen 0.01 Spigset 2000
Ibuprofen 0.008-0.06 Spigset 2000
Indometacin 0.01-1.48 Spigset 2000
Kodein 2.16-2.46 Spigset 2000
Morfin 2.45 Spigset 2000
Petidin 0.68-1.59 Spigset 2000
Fentanyl 2.10 Spigset 2000
Halotán 1.0 Cote 1976
Thiopenton 1.0 Anderson 1987
Propofol 1.0 Schmitt 1987
Midazolam 0.15 Matheson 1990
Nitrazepam 0.27 Matheson 1990

A csecsemő által elfogyasztott gyógyszer teljes mennyisége

A szülés utáni első néhány hónapban egy szoptató anya 500-800 ml anyatejet termel naponta. Ez az adat az anyatej/plazma arány ismeretével együtt lehetővé teszi, hogy kiszámítsuk egy gyógyszer teljes mennyiségét, amit a szoptatott csecsemő az anyatejjel elfogyaszt.

Dózis = C x (M/P) x V

ahol

  • Dózis = a csecsemő által elfogyasztott teljes gyógyszeradag (mg)
  • C = a gyógyszer koncentrációja az anya vérplazmájában a szoptatás alatt (mg/l)
  • (M/P) = anyatej/plazma koncentráció arány
  • V = a csecsemő által elfogyasztott anyatej térfogata (liter)

Ez az egyenlet egyszerű. De milyen plazmakoncentrációk várhatóak egy anesztetikum esetében? Az az anya, aki éppen szoptatja a kisbabáját: tudatánál van és lélegzik – ami azt jelenti, hogy az altatószer koncentrációja alacsonyabb, mint ami ahhoz szükséges, hogy öntudatlanságot és légzésleállást okozzon. Sőt, mivel az anya, aki éppen szoptat, mindig teljesen éber (nem pedig kábult), ez még alacsonyabb gyógyszer koncentrációra utal. Az anesztetikumok kábultságot és öntudatlanságot okozó koncentrációi a “Gerry valósághű útmutatója a farmakokinetikához és más dolgokhoz” c. könyv függelékében megtalálhatóak. Ezek az adatok a fenti anyatej/plazma arányokkal együtt, használhatóvá teszik a fenti egyenletet. A számítások igen tanulságosak – felfedik, hogy a szopó csecsemő szervezetébe jutó bármelyik, műtéti altatásra használt szer mennyisége elhanyagolható. Ráadásul a csecsemő által elfogyasztott gyógyszer a bélrendszeren keresztül szívódik fel. Ez a felszívódás lassú és kevéssé hatékony, aminek következtében az anya szervezetében jelenlévő bármilyen anesztetikum csak jelentéktelen mennyiségben szívódik fel a szoptatott csecsemő vérébe (Nitsun 2006).

Következtetés – folytatódjék a szoptatás altatás után

A műtéti altatáshoz használt szereket rövid időre, csaknem minden esetben 2 óránál rövidebb időre alkalmazzák, a műtéti fájdalom enyhítésére szolgáló fájdalomcsillapítókat pedig legfeljebb néhány napig. Ezeknek a gyógyszereknek a csecsemő által elfogyasztott teljes mennyisége elhanyagolható, a bélcsatornán keresztüli felszívódásuk mértéke szintén rendkívül alacsony. Emiatt javasolják a szakemberek azt, hogy az édesanya műtét után egyszerűen folytassa a szoptatást (Howie 2006, Lang 2003). Ha egy anya műtét után úgy érzi, hogy képes megszoptatni a kisbabáját, megteheti annak teljes tudatában, hogy a vérében jelen lévő altató vagy fájdalomcsillapító hatóanyag nem lesz hatással a gyermekére.

Írta: G.M. Woerlee

Forrás