Szoptatás várandósan

Genevieve első várandóssága alatt olyan orvosi komplikáció jelentkezett, ami valószínűleg másodszor is előfordul majd nála. Férjével együtt már szeretnének második babát, de Genevieve még nem szeretné elválasztani totyogó gyermekét. Folytathatja a szoptatást egy olyan várandósság alatt, amely orvosi kezelést és esetleges kórházi tartózkodást is igényel?

Lucy éppen most vesztette el babáját. 10 hónapos gyermekét még szoptatta és szeretné tudni, hogy a szoptatás okozta-e a vetélést.

Fran fia még csak 5 hónapos, most tudta azonban meg, hogy újra babát vár. Képes lesz így is a szoptatással kielégíteni fia táplálékigényét?

Azok a nők, akik LLL találkozókra járnak általában az átlagosnál hosszabb ideig szoptatnak, s így nagyobb valószínűséggel esnek teherbe (vagy mérlegelik egy következő terhesség vállalását) miközben még szoptatnak. Olyan LLL vezetőként, aki szoptatott várandósság idején is, illetve tandem szoptatott, sok olyan kérdéssel találkoztam, mint amit Lucy, Genevieve és Fran tett fel. Mivel különösen érdekelt ez a téma, sok sok olyan anyával kerültem kapcsolatba, akik a legkülönbözőbb körülmények között szoptattak a várandósságuk ideje alatt. Ismerek olyan anyákat, akik három, egymás után születő gyermeküket szoptatták egyszerre, és olyanokat is, akik ikerterhesség alatt szoptatták gyermeküket, majd az ikreket együtt szoptatták a nagyobb testvérrel. Kapcsolatban voltam anyákkal, akik különböző komplikációkkal (elölfekvő méhlepény, pajzsmirigy működésii zavarok, koraszülés veszélye, súlyos émelygés és hányás) kísért várandósságuk alatt szoptattak. Az ő tapasztalataik (és a kutatási eredmények) azt mutatják, hogy a terhesség egészséges lefolyása érdekében néhány anya számára valóban tanácsos lehet az elválasztás. Ennek ellenére azonban a legtöbb várandósság ideje alatt annak eldöntése, hogy szoptasson-e az anya, illetve, hogy mennyi ideig szoptasson, nem orvosi, hanem szülői döntés.

Folytatás a La Leche Liga honlapján.