Szoptatással előzzük meg az allergiát!
A szoptatás időszaka alatt mindent szabad fogyasztani, amit várandósság idején. Lényeg a kiegyensúlyozott, az anya igényeinek megfelelő táplálkozás: annyit igyon, egyen a kismama, amennyit jólesik. Arra kell törekedni, hogy egészséges, rost- és vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, lehetőleg adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasszon. Így biztos lehet benne, hogy kisbabája is egészséges lesz, és nem kell tartani az allergiától sem.
Az alábbi olvasói levél érkezett hozzánk:
Két hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni önöktől. A gyermeket kizárólag szoptatom. Mivel a kicsi nagyon szeles, hasfájós volt, gyermekgyógyászunk javaslatára (aki gasztroenterológus is) száműztem étrendemből minden olyan ételt, ami tejet, marhahúst vagy szóját tartalmaz. A baba hasfájása elmúlt, és az orvos szerint ez a diétának köszönhető. Ő azt javasolja, hogy a szoptatás egész időszaka alatt ezt az étrendet kövessem, hogy a gyermek ne legyen allergiás. Én viszont nagyon nehezen tudom betartani a szigorú előírásokat, hiszen alig maradt valami, amit megehetnék. Szinte minden élelmiszer tartalmaz tehéntej-alkotórészeket, ha másként nem, adalékanyagként. A nagy diétázástól sajnos csökkent a tej mennyisége is: este már két mellből sem tud annyit szopni a baba, mint napközben egyből. Az az érzésem, hogy még enne egy kicsit. Ennek ellenére hajnali négyig alszik úgy, hogy este nyolckor szopik utoljára. Várom válaszukat: L.J.
A válasz és a teljes cikk itt olvasható.