Dr. Szűcs Kinga

Szoptatástámogatás: együttműködés amerikai szakemberrel

Dr. Szűcs Kinga A laktációs tanácsadás, a szoptatás amerikai trendjeiről tartott előadást a NET-ben egy magyar származású amerikai gyermekgyógyász, egyetemi docens a múlt év végén, az ünnepek előtt.

Dr. Szücs Kinga, aki az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság Szoptatást Támogató Bizottságának és az Academy of Breastfeeding Medicine elnevezésű nemzetközi szervezetnek is vezetőségi tagja, az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) Mentálhigiéné Intézetének meghívására érkezett az egyetemre.

Előadásából megtudhattuk, hogy a jelenlegi legfrissebb átfogó amerikai népegészségügyi programnak (Healthy People 2020) is egyik kiemelt célja a szoptatási arányok növelése, többek között az, hogy 6 hónapos korban a csecsemők legalább 60 százaléka még kapjon anyatejet – tájékoztatatott Dr. Török Szabolcs, az EKK docense, a hazai laktációs szaktanácsadó-képzés elindítója. Mint rámutatott: a meghívás egyben egy szakmai együttműködés kezdetét is jelenti az előadó és a karon folyó laktációs szaktanácsadó képzésben résztvevő szakemberek között.

2010-ben elsőként és eddig egyedüliként az EKK Mentálhigiéné Intézet indított posztgraduális laktációs szaktanácsadó képzést, oktatási együttműködésben a Szoptatásért Magyar Egyesülettel. Az első végzős évfolyam 22 hallgatója december 10-én vehette át az oklevelet. DP

Forrás: Semmelweis Egyetem