Szoptatni szeretnél? Itt a segítség!

Augusztus elsején ünnepeljük a szoptatás világnapját. Ebből az alkalomból azt járjuk körül, kitől milyen segítségre számíthatsz ebben a csodálatos, de kihívásokkal teli időszakban.

– Jól segíteni művészet – mondja Vincze Anikó pszichológus. – Ha a segítő átérzi a gondokat, az már önmagában is hatalmas erőforrás a kismama és a baba számára. A mindennapi segítséget elsősorban a család adhatja. Nagyon fontos, hogy ne legyenek erőszakosak: ha az anya nem jelzi, hogy segítségre volna szüksége, akkor ne zúdítsák rá tanácsaikat. Bármikor kínálhatnak szabadidőt, enni-innivalót, masszázst, kényeztetést, olyasmit, ami segít, hogy jól érezze magát. Fontos, hogy érezze: ügyes, tisztelik az erőfeszítéséért. Ne támasszanak elvárásokat vele szemben, dicsérjék sokat, szavakkal, gesztusokkal, a férj éltesse a nőt és a feleséget is benne, amellett, hogy most az anyaság van előtérben.

Soha ne avatkozzanak be, és ne oldják meg a kismama helyett a dolgokat. Higgyék el, hogy ő ismeri leginkább önmagát, ő tudja, mi a jó neki és a babának. A barátnő ilyenkor nagy kincs: meghallgatja, erősíti benne a jót, emlékezteti nehéz helyzetekre, amelyeket már megoldott. De ő se osszon kéretlen tanácsokat, ne okoskodjon, ne legyen hozzáértőbb, mint a mama. Legyen empatikus, elfogadó, hozza be a világot a kismama életébe, lazítsanak együtt, akár baba nélkül. És ha a kismama nem kér a segítségből a család, barát, rokon nagy igyekezete ellenére (vagy épp azért), azt tudni kell elfogadni sértődés, rossz érzések nélkül.

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.