Születés hete: csaknem hatvan programot rendeznek országszerte

Szakmai és civil szervezetek szervezésében szülésfelkészítés, szoptatási tanácsadás, gyermekhordozó eszközök bemutatása, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, koncertek és szabadtéri programok is szerepelnek az egy héten át tartó Születés hete eseménysorozaton országszerte és a határon túl is.

A Születés Hetét 2003-ban rendezték meg először, mégpedig azzal a céllal, hogy a közvélemény figyelmét a szülésre, születésre irányítsák, és felhívják a figyelmet az emberi méltóság, döntésszabadság tiszteletben tartására, a korszerű egészségügyi ellátáshoz való jogra (ami annyit jelent, hogy tudományos bizonyítékokon, nem pedig helyi szokásjogon alapuló orvoslást folytatnak). A kezdeményezés országos méretűvé nőtte ki magát, amelyhez települések közösségei, szülészetek, civil egyesületek, szakmai műhelyek csatlakoztak – hogy nagy, központi rendezvények helyett a helyi igények, helyi sajátosságok alapján szerveződjenek az események.

Évről évre új programokkal próbáltak minél több érdeklődőt megszólítani, megmozgatni, hogy ez a fontos ügy továbbra se kerüljön le a napirendről. A témakör is bővült: a várandósságon, szülésen kívül a kisbabával töltött hónapok, évek, a családok születése, alakulásának folyamata is beletartozik a kínálatba. Vagyis mindazok a programok, lehetőségek, amelyek segítik, hogy a magunk módján, a saját utunkat járva jó szülők lehessünk, és a lehető leginkább egyénre szabottan választhassunk a rendelkezésünkre álló, szerencsére egyre bőségesebb kínálatból.

A cikk folytatása itt olvasható.