Túlbecsülték a csecsemők súlyfejlődését

BBC News – 2005. február 4.

A folyamatban lévő kutatások felvetik, hogy a csecsemők fejlődésének megítélésére használt növekedési táblázatok tévesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által végzett tanulmány során úgy találták, hogy korábban valószínűleg túlbecsülték, milyen gyorsan kellene a csecsemőknek gyarapodniuk. Ez szükségtelen aggodalmakhoz vezethetett a szoptatott babák esetében, akik lassabban gyarapodnak.
A kutatási eredményeket egy a Londoni Egészségtani és Trópusi Orvostani Intézet és a Nemzetközi Obezitás Munkacsoport által szervezett találkozón vitatták meg.

„A szoptatott csecsemők mutatják a biológiai normát”– mondja Dr. Mercedes de Onis, a WHO tanulmány koordinátora.

Azok a fejlődési görbék, amiket széleskörűen alkalmaznak, nagyrészt tápszerrel táplált csecsemők több mint 20 évvel ezelőtti adatain alapulnak.

A tápszeres babák általában gyorsabban gyarapodnak, mint szoptatott társaik. Ilyen módon, bár széleskörben elfogadott, hogy az anyatej biztosítja a csecsemők számára a legjobb tápanyagösszetételt, a növekedési görbék azt sugallták, hogy sok szoptatott baba nem fejlődik kielégítően – akár már két- három hónapos kora után.

A legutóbbi WHO tanulmány során, amelyet 6 ország és 8440 gyermek bevonásával készítettek, azt találták, hogy a két-három éves korra elérendő testsúly 15-20%-kal magasabb a kívánatosnál. A növekedési táblázatok szerint az egészséges egyéves gyermek súlya 10,2 és 12,93 kg között lenne, miközben a valódi egészséges súly 9,53 és 11,79 kg között van – mondják a kutatók.
A kutatók szerint a csecsemők túltáplálása részben megmagyarázhatja, a felnőttek közül miért éppen ez minden idők legkövérebb generációja.

A WHO új, szoptatott csecsemők adatain alapuló fejlődési görbéket fog kiadni az év végén.

„Az új görbék sokkal jobban leírják majd az élettani növekedést, és biológiai normaként a szoptatott csecsemőket veszik alapul.” – mondja Dr. Mercedes de Onis. „A gyermekorvosok végre gratulálhatnak a szülőknek a kizárólag szoptatott babájukhoz, ahelyett, hogy azzal töltik az idejüket, hogy megpróbálják őket megnyugtatni: a látszólagos növekedési elmaradás nem ad okot aggodalomra, és egyedül a növekedési görbék hiányosságaira vezethető vissza.”

A teljes cikk a BBC News weboldalán olvasható.